Button a câştigat Marele Premiu al Ungariei!

De Daniel Popescu
Publicat Duminica, 31.07.2011
Jenson Button a câştigat cursa de la Hungaroring desfăşurată parţial pe ploaie în faţa lui Sebastian Vettel şi Fernando Alonso. Lewis Hamilton a ratat victoria din cauza unei strategii eronate.

Jenson Button a sărbătorit în mare stil anivesarea de 200 de curse în Formula 1 printr-o victorie obţinută în Marele Premiu al Ungariei, care a început pe o ploaie slabă şi a continuat în acelaşi mod bulversând strategiile unora dintre piloţi.

Plecat de pe poziţia a treia a grilei de start, pilotul echipei McLaren l-a depăşit pe Sebastian Vettel imediat după prima intrare la boxe şi a avut mai multe dueluri pentru prima poziţie cu coechipierul său Lewis Hamilton. Cei doi s-au depăşit succesiv, însă punctul crucial a fost decizia lui Hamilton de a pune pneuri supersoft la al treilea pitstop, în timp ce Button a ales pentru soft până la finalul cursei şi a trecut primul linia de sosire.

Chiar dacă a plecat din pole position, Sebastian Vettel a fost depăşit de Hamilton şi Button în prima parte a cursei, a avut un duel cu Fernando Alonso, însă a terminat pe locul 2 după erorile campionului mondial din 2008. Ultimul loc pe podium i-a revenit lui Alonso, chiar dacă spaniolul a ratat startul şi a pierdut două poziţii. Pilotul Scuderiei Ferrari a revenit însă ulterior, trecând de Nico Rosberg şi spre final de Hamilton pentru a câştiga 15 puncte.

Hamilton a terminat în cele din urmă pe locul patru, nu înainte de a efectua un scurt stint inutil pe pneuri intermediare după o scurtă apariţie a ploii şi de a suferi o penalizare de tip drive-through pentru pilotaj periculos împotriva lui Paul di Resta după ce a pierdut controlul monopostului McLaren.

În spatele său a terminat Mark Webber, care a ales de asemenea o strategie greşită cu un stint suplimentar pe pneuri intermediare. Felipe Massa a terminat pe locul 6 la volanul monopostului Ferrari în faţa unui Paul di Resta (Force India) implicat în numeroase dueluri pe parcursul cursei.

Toro Rosso a punctat cu ambele monoposturi prin Sebastien Buemi (locul 8) şi Jaime Alguersuari (locul 10), între cei doi intercalându-se Nico Rosberg (Mercedes GP).

Unul dintre cele mai spectaculoase momente ale cursei a avut loc în turul 25, când monopostul Renault pilotat de Nick Heidfeld a luat foc imediat după ce acesta a ieşit de la boxe. Cauzele incendiului nu sunt cunoscute exact, însă nu este exclusă o explozie la sistemul de evacuare, precedată de mai multe scântei în acea zonă.

Germanul a fost nevoit să abandoneze, la fel ca şi Michael Schumacher trei tururi mai târziu, care a pierdut controlul volanului după ce a încercat să-l evite pe Felipe Massa. Septuplul campion mondial reuşise un start bun şi pentru scurt timp a fost chiar liderul cursei după ce piloţii din frunte au efectuat prima oprire la boxe.

Celelalte două abandonuri au fost suferite de Heikki Kovalainen şi Jarno Trulli, cei doi piloţi ai echipei Lotus.

 

Ungaria - Rezultate cursă:

 1.  Button        McLaren-Mercedes           1h43:42.337
 2.  Vettel        Red Bull-Renault           +     3.588
 3.  Alonso        Ferrari                    +    19.819
 4.  Hamilton      McLaren-Mercedes           +    48.338
 5.  Webber        Red Bull-Renault           +    49.742
 6.  Massa         Ferrari                    +  1:17.176
 7.  Di Resta      Force India-Mercedes       +     1 lap
 8.  Buemi         Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
 9.  Rosberg       Mercedes                   +     1 lap
10.  Alguersuari   Toro Rosso-Ferrari         +     1 lap
11.  Kobayashi     Sauber-Ferrari             +     1 lap
12.  Petrov        Renault                    +     1 lap
13.  Barrichello   Williams-Cosworth          +    2 laps
14. 
Sutil Force India-Mercedes + 2 laps 15. Perez Sauber-Ferrari + 2 laps 16. Maldonado Williams-Cosworth + 2 laps 17. Glock Virgin-Cosworth + 4 laps 18. Ricciardo HRT-Cosworth + 4 laps 19. D'Ambrosio Virgin-Cosworth + 5 laps 20. Liuzzi HRT-Cosworth + 5 laps Fastest lap: Massa, 1:23.415 Not classified/retirements: Driver Team On lap Kovalainen Lotus-Renault 56 Schumacher Mercedes 27 Heidfeld Renault 24 Trulli Lotus-Renault 18 World Championship standings, round 11: Drivers: Constructors: 1. Vettel 234 1. Red Bull-Renault 383 2. Webber 149 2. McLaren-Mercedes 280 3. Hamilton 146 3. Ferrari 215 4. Alonso 145 4. Mercedes 80 5. Button 134 5. Renault 66 6. Massa 70 6. Sauber-Ferrari 35 7. Rosberg 48 7. Force India-Mercedes 26 8. Heidfeld 34 8. Toro Rosso-Ferrari 22 9. Schumacher 32 9. Williams-Cosworth 4 10. Petrov 32 11. Kobayashi 27 12. Sutil 18 13. Buemi 12 14. Alguersuari 10 15. Di Resta 8 16. Perez 8 17. Barrichello 4

Comentarii (53)

  • Si acum, The one and only, Mclaren_mircea, ai cuvantul...
    on topic: frumoasa cursa!!
    14 6
  • nu conteaza
    @Mclaren_Mircea_1984
    tu ai facut strategia lui hamilton?
    16 4
  • @Ungaria 2011
    O cursa superba, foarte frumoasa, multe rasturnari si mai ales o dezamagire imensa. Hamilton a fost mai mult in FP si foarte bun in cursa, dar a uitat cate pneuri mai poate folosi. Din pacate as putea spune pentru ca putea castiga lejer, a mers foarte bine tot weekendul. Button a castigat, irelevant pentru ca in campionat toti au pierdut in afara de Vettel. Bravo Vettel, lasa-i sa lucreze pentru tine. Daca castiga Hamilton, da mai era o sansa ca Vettel sa fie incetinit. Daca castiga Webber (cam imposibil din pacate, era o sansa si mai mare sa fie incetinit. Daca castiga Alonso, o alta sansa sa fie incetinit Vettel. Din pacate... Hamilton a gresit pe mana lui, Alonso (a gresit de 2-3 ori, plus nu a mers la ritmul celor de la McLare). Bravo Vettel, iarasi ne-ai rupt baiete!!!!!!
    17 4
  • Hamilton
    Hamilton merita victoria...robotelul bionic (Vettel)a avut norok..Ham si Alonso au pierdut mult cu acel pit stop+drive trhough a lui Ham altfel ar fi fost in fata lu Vettel care nu prindea nici podiumul
    14 21
  • @Ungaria 2011
    Hamilton a fost mai bun in FP si foarte bun in cursa (in loc de mult :P).
    7 5
  • simona
    ham-ham e cel mai tare, pacaliciul ne-a delectat din nou =))
    m-am distrat bine pe seama lui ;)
    19 21
  • Bravo Button!
    O cursa excelenta in care Button, Alonso, Hamilton au demonstrat ca sunt piloti mari.
    Vetel nu s-a vazut pe circuit, dar a avut noroc.
    25 11
  • Ham si-a ales singur pneurile intermediare! Nu mai dati vina pe ingineri!Prostu targului!Bravo VETTEL!!
    23 21
  • Ham si-a ales singur pneurile intermediare! Nu mai dati vina pe ingineri!Prostu targului!Oricum il batea Button!Bravo VETTEL!!
    20 19
  • cursa
    a fost frumos mai ales pe ploaie, asteptam ca Alonso sa fie mai calculat daca tot a rupt prefixul de 30 de ani, ham are probleme cu gumele, le mananca prea repede, conduce agresiv, mai si castiga (Webber), apropo de webber i-au dat deja contractul dar cu conditia sa stea in banca lui, jalnic, merceces gp prin burieni, la arat cu plugul, felicitari celor ce ai castigat si numai bine la toti
    7 10
  • PepDreams
    Foarte bine au mers Ham si Alonso,pacat de greseli si opririle la boxe,insa avand in vedere duelurile,s-au descurcat destul de bine.Lasa ca urmeaza doua circuite in care RBR,oricat ar mai sta noaptea sa se chinuie cu masina,nu sunt favoriti...
    12 6
  • ctlnmihai
    Button a câştigat Marele Premiu al Ungariei!
    Felicitări Button!! 200 de curse celebrate cu o victorie aici la Hungagoring Bravo Hamilton ,Bravo Mclaren..
    16 7
  • Button si Alonso, cei mai cerebrali piloti din cursa. Hamilton bun, dar prea impulsiv, nu gandeste cursa. Vettel, sansa lui e Newey. Inca are cea mai buna masina.Jenson este omul zilei.Felicitari.
    14 7
  • Frustratii
    Felicitari robotelului bionic... Scoate calculatorul ca asta trebuie sa faci pana la sfarsit. Frustratii mai au de tras pana la final.Hi,hi,hi!
    5 5
  • hakkinen
    Lewis- inger si demon
    Felicitari Button !
    McLaren a ratat dubla,Lewis din nou foarte rapid pe pista umeda,dar a urmat dezastrul cu acea alegere de pneuri si apoi penalizarea.
    Vettel se indreapta cu pasi mici spre un nou titlu,chiar daca McLaren si Ferrari isi vor imparti cursele castigatoare de acum pana la sfarsitul campionatului.
    6 3
  • ctlnmihai
    Hamilton
    Hamilton este cel mai impulsiv pilot dar rămâne și cel mai spectaculos pilot.. Fără el F 1 n-ar mai avea niciun farmec....
    20 10
  • Diesel
    Probabil te uiti doar la Hamilton. Alonso a avut mai multe depasiri in aceasta cursa. Button la fel. Schumacher la fel. Hamilton face spectacol, din pacate nu intotdeauna benefic pentru el. Buemi face spectacol, pe acel stil.
    11 8
  • hellboy
    O cursa frumoasa
    Pacat de prestatia lui Alonso, felicitari lui Button.
    Pacaliciu` a facut o cursa frumoasa, dar a dovedit inca o data faptul ca este un pericol.
    Pacat de Alonso, care a avut probleme cu ultimele super-softuri, cred ca era in fata lui Vettel (bineinteles, daca nu facea si greselile alea).
    Felicitari lui Button.
    Ferrari, inca mai ai fani care asteapta victoria (ar fi frumos ca urmatoarele 2 curse sa iasa o masina rosie pe prima pozitie).
    13 9
  • da undei Mclaren _ Mircea sa ne delecteze cu o noua teorie a conspiratiei io fi cazut netul
    8 6
  • Schumacher
    "Michael Schumacher (...) a pierdut controlul volanului după ce a încercat să-l evite pe Felipe Massa."
    ...mie nu mi s-a parut ca si-a deteriorat masina atunci. Pe RTL, Michael Schumacher a zis ca a avut probleme cu cutia de viteze.
    9 0
  • Incredibil
    Vettel distanseaza in clasament in ciuda faptului ca nici nu castiga :))
    16 1
  • @xxx
    Verifica conditiile meteorologice pt cursa de la Spa-Franchorchamps
    6 3
  • hellboy
    @McLaren_Mircea_1984
    Nu ne explici de ce a fost penalizat HAM-HAM cu drive-through?
    Oricum, a mers bine Pacaliciu`, exceptand faza aia pt care a fost penalizat....
    Stai ca parca a mai fost o faza in care a incerca sa fie mai catolic decat Papa, punand gume intermediare.
    Felicitari lui.
    11 7
  • ctlnmihai
    diesel
    Da îl urmăresc pe Hamilton mai mult decât pe Alonso..Hamilton are un plus la capitolul spectacol datorită faptului că are un coechipier care încearcă și uneori reușește să i dea o replică mai pe măsura lui.. pe lângă coechipierul lui adăugându-se adversarii direcți -Vettel ,Alonso și Webber uneori
    8 8
  • RedBull
    Vettel World Champion 2011 oricate thumbs down imi da-ti...are un avans de 85 de pct echivalentu a 3 curse si un loc 5 ..mai is 8 curse ramase si mie greu sa cred ca va abandona....in vreo una din ele.
    14 4
  • Diesel
    interesant rationament
    Da, Alonso concureaza singur. De aceea are 5 podiumuri in ultimele 5 curse si cele mai multe puncte acumulate. El se bate doar cu Petrov si Rosberg. Daca Massa i-ar pune probleme lui Alonso ar insemna ca monopostul Ferrari sa fie unul din cele mai performante. Si-atunci, nu stim unde s-ar mai afla Alonso..
    5 6
  • Ce ziceti,ne pregatim pentru suprematia McLaren?Cam tremura Taurul prin paddock.

    E Button un pilot mai bun decat Hamilton?
    Pai,daca ne aducem bine aminte,chiar intr-o cursa din sezonul asta,Button a castigat dupa ce a luat o drive-through penalty....(sau imi amintesc eu prost..?)
    Cateva lucruri sunt certe,totusi:
    Hamilton a pierdut si pentru ca nu a stiut sa aiba grija de pneuri(ceea ce Button stie cel mai bine sa faca).
    Hamilton a pierdut pentru ca...echipa ii dadea mai multa atentie lui,pe cand pe Button l-au lasat sa faca ce vrea.Au vazut ploaia pe radar,hai sa-i punem lui Hamilton intermediate,e primul.Button-se descurca el,e baiat mare.
    Button e intotdeauna cel mai bun pe ploaie(nu stiu ce dau din gura comentatorii astia,ca ba Ferrari,ba Schumacher,ba nu stiu cine....)

    Oh,da,am iubit momentul in care Heidfeld a luat foc:))
    Si recunosc,am avut emotii pentru fiecare pitstop McLaren.
    7 14
  • @Diesel
    Ferrari ar fi trebuit sa-l pastreze pe Raikonnen....si sa-l dea afara pe Massa..Raikonnen ar fi fost un adversar bun pt Alonso la Ferrari
    20 3
  • @wholiviapart
    Te inseli, decizia de a pune cauciucuri intermediare a luat-o Hamilton. Si nu Button are cel mai rapid tur pe pista umeda. Deci, de doua ori afirmatiile tale sunt eronate.
    9 4
  • A fost bine ..
    A cursa plina de evenimente .. depasiri .. rasturnari de situatie .. ma asteptam sa conduca toata cursa nea vettel :)
    8 3
  • ctlnmihai
    Hamilton
    Martin Whitmarsh a declarat că decizia a luat-o echipa ..Hamilton pe de altă parte a declarat că avut o problemă în ceea ce privește comunicarea monopost -pitwall..Oricum și Button nu se mai oprea până la sfârșit...E bine că a fost o victorie Mclaren până la urmă..
    6 11
  • ctlnmihai
    Hamilton
    *a avut , *nici Button
    1 8
  • hellboy
    Duster, marea vedeta romaneasca din Ungaria
    Avem si noi o vedeta in F1, tractand un monopost.
    Oare nu si-au permis alta masina SUV organizatorii?
    11 4
  • Hellboy
    Face parte dintr-un contract de marketing al circuitului cu Renault prezenta SUV-ului Dacia :)
    10 0
  • Magyarország
    Super cursa in Ungaria. vremea a facut un spectacol superb, si baietii de la McLaren, cu depasiri extraordinare! Bravo si pentru Ferrari, Vettel e linistit nu face prostii, a condus ca un campion, bravo
    Paul di Resta e omul zilei
    Super weekend, extraordinar
    Well done Boys!
    Keep on flying my Bulls!!!
    12 7
  • Belgium
    Ne vedem pe 28 August pe circuitul favorit a lui Raikonnen
    6 2
  • din nou invingatoru zilei e vettel:))) desi nu a mai castigat de mult. ceilalti piloti isi tot iau puncte unu altuia castigand curse si vettel binemersi sta in banca lui. locuri 2-3-4 si in fiecare cursa tot pune cate 5-10 puncte intre urmaritori. hamilton ma amuzat teribil azi. o cursa frumoasa facuta de el. a condus ca un campion dar a facut o greseala de incepator pe circuit. ca sa nu mai zic de alegerea pneurilor. dezamagire schumacher care a mers bine pana intrun punct. o cursa frumoasa. o scurta vacanta si urmeaza belgia.
    16 0
  • Felicitari McLaren! Hamilton s-a clasat prea bine raportat la strategie + drive.t. Alonso inca este acoperit la Ferrari de forma dezastruoasa in care se afla Massa. Vettel este mai bun decat cred unii. Cate victorii are Webber anu asta cu RBR?
    Raikkonen... m-am uitat dupa cursa si la WRC. Raikkonen e in primii 9 piloti de raliu din lume, lume cu sute de piloti specializati in raliuri. Si campion mondial in F1. Excelent.
    8 5
  • cine-i raikonen?
    Locul 9 din cati piloti? Si cu ce masina concureaza?Citroen cumva?E ca si cum Liuzzi ar fi laudat de fanii lui daca ar iesi cu un Red Bull pe 9!Mare performanta.
    4 11
  • vaca si galetusha
    Ham a comis-o de oaie astazi. Ca vaca cu galeata..Massa a fost bine cu ce masina are, dezastruos era in 2008 cand nu reusea sa ia titlu cu o masina formidabila!Bine, recunosc, in 2008 Raikonen l-a depasit pe Masa.
    8 3
  • ce te-ai suparat asa? Am zis locul 9 din sute ce au specializare in raliuri. Ti se pare putin? Titi Aur pe unde este in aceasta ierarhie? Massa nu mai este acelasi dupa accident, toti pot vedea asta. Si in 2007 McLaren a avut cea mai buna masina dar Raikkonen a castigat.
    3 3
  • Asa-i ca habar n-ai de sportu asta? Pai tu compari campionatu lui Aur plin de Evo-uri cu WRC?Stii ce-i aia masina de WRC?Ia vezi din primii 9 cati alearga cu masina campioana Citroen si pe ce locuri sint.Raik a platit bani seriosi sa concureze in WRC.Cati piloti adevarati de raliu isi permit asta?Daca Kubica ar concura in WRC sigur i-ar da clasa.Ii fi tu fan Raik dar nu exagera.
    2 7
  • tu ai habar de sportu asta? Lui Raik i s-au dat multi bani sa concureze acolo si se pare ca nu e ultimul de acolo. Aur de era bun urca in ierarhie si ajungea sa piloteze si in WRC. Poti sa fi sigur ca Aur o ia rau de la Kimi in WRC, pentru ca acolo Kimi bate piloti care au batut piloti samd care l-au batut pe Aur.
    3 2
  • Kubica
    Viitorul lui Kubica in F1 e incert..din pacate..si chiar daca va revenii (sper) intr-o buna zi nu cred ca va ajunge din nou la forma de odinioara la fel ca si Masa .Cu o masina de top Kubica s-ar fi putut bate de la egal la egal cu Hamilton si Raikonnen in 2008 pt Titlu de campion
    3 1
  • esti tamp sau ce? Eu nu am comparat un Evo cu WRC. Nu l-am bagat pe Kimi in WRC si l-am pus sa concureze cu Aur in Evo. Am spus ca Aur este unul din multime care nu a urcat in ierarhie din cauza unora care au fost mai buni si care au luat bataie de la atii mai buni care iau bataie de la Kimi in WRC. Il bate Kimi pe Aur si pe multi altii din multime si in Evo si in WRC. Kimi ii bate deja pe unii in WRC, pe unii din cei mai buni. Nu-ti mai da cu parerea daca nu-ti dai seama.
    2 2
  • George
    @piciu1-2
    Desteptule, aici e meniu formula1. Fa cumva si posteaza la subiect sau valea. Umpli de spam locul asta, si-asa sunt destui mai vii si tu.Pe Kimi il gasesti la WRC.
    5 2
  • mercedes
    marea mea dezamagire este echipa mercedes.....parca nimic nu merge la ei, de piloti nu mai zic nimic........ oricum tot red bull va lua ambele titluri si anul acesta.
    6 0
  • Comentarii si analiza F1, pentru cei care au un cont pe facebook
    http://www.facebook.com/groups/Formula1.Romania/?ap=1

    ps.
    ctlnmihai, sunt si fani Mclaren:)
    3 2
  • @
    vettel imi aduce aminte a alain prost.nu are spiritul de pilot vrea doar titlul si atat.asta il face sa fie plictisitor.
    8 7
  • ctlnmihai
    diesel08
    Mulțumesc dar n-am cont pe facebook :) oricum apreciez faptul că te ai gândit la mine.. Alonso rămâne un pilot foarte bun chiar dacă stilul lui mai puțin agresiv nu prea mă atrage..De fapt el și cu Hamilton sunt cei mai buni la ora actuală
    7 8
  • ctlnmihai
    Daca ai un calculator..nu e tarziu niciodata:). Oricum, cand vrei, esti binevenit:). Da, mie imi place agresivitatea lui Hamilton, si daca ar avea in plus ce are Alonso, adica mai mult control pe instinct ar fi perfect:).Sunt de acord ca, amandoi sunt peste Vettel. Deocamdata.
    7 9
  • Button
    Imperial azi!
    @Mitza chiar ma gandeam sa ni te alaturi pe facebook :) Elita s-a mutat acolo :P
    2 3
  • Vettel
    Vettel ar fi nebun daca ar face altceva decat face acum. Nu e el cel obligat sa forteze sa castige. Sta in banca lui frumos, cand e de depasit depaseste, cand vede ca nu ii poate tine in spate ii lasa, atata timp cat nu iese in decor si colecteaza punctele el isi face treaba.

    Oricum incet incet e clar ca McLaren si Ferrari le-au cam luat fata RBR-ului. Macar inainte nu aveau viteza in liniile drepte, acum par sa nu mai aiba suprematia nici macar pe virajele rapide. Daca Mercedes sau Renault erau mai puternici incat sa le ia locurile 4-5-6 ar mai fi fost sperante la titlu pentru ceilalti, asa Vettel poate sta linistit, e 99% campion. Nu sunt sigur la echipe daca RBR va lua titlu, nu e imposibil pentru McLaren sa recupereze diferenta.

    La anul cred ca va fi foarte echilibrat campionatul.
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru