Ferrari şi Red Bull, împotriva modificării formatului curselor

De Daniel Popescu
Publicat Joi, 14.10.2010
Ferrari şi Red Bull susţin că disputarea calificărilor în aceeaşi zi cu cursa nu este benefică pentru echipe.

Echipele analizează de mai mult timp posibilitatea de a schimba formatul unui weekend de cursă într-o nouă încercare de a reduce costurile, cu atât mai mult cu cât calendarul Formulei 1 se va extinde anul viitor la 20 de Mari Premii.

Una dintre soluţiile analizate este reducerea unui weekend de cursa la numai două zile, iar disputarea calificărilor şi a cursei în ziua de duminică a apărut ca o potenţială soluţie după Marele Premiu al Japoniei, în urma ploilor abundente de sâmbătă.

Cu toate acestea, Red Bull este una dintre echipele care se declară împotriva acestui concept prin vocea sefului Christian Horner. "Pentru mine ar fi fost frumos să mă bucur de pole position (n.r - realizat de Sebastian Vettel) pentru ceva mai mult de trie ore. Cred că a funcţionat bine în condiţiile dificile de la Suzuka. Dar personal prefer calificările sâmbăta şi cursa duminica", a declarat britanicul în vârstă de 36 de ani.

În schimb, Ferrari aduce ca argument împotriva acestei idei faptul că mecanicii s-ar afla sub o presiune suplimentară intre calificări şi cursa, dacă cele două evenimente s-ar desfăşura în aceeaşi zi, întrucât posibilitatea unor accidente care să avarieze monoposturile nu poate fi exclusă din ecuaţie.

"Din perspectiva unei echipe este foarte dificil pentru că sunt multe lucruri de făcut, multă adrenalină, multă presiune pentru piloţi şi echipe. Şi dacă ai o problemă cu monopostul sau dacă ai un accident, atunci este foarte dificil să te asiguri că poţi lua startul în cursă", a precizat Stefano Domenicali, şeful Scuderiei Ferrari.

Pe de altă parte, mai multe echipe sunt de acord că ziua de vineri nu este exploata la maxim, întrucât cuprinde doar cele două sesiuni de antrenamente. Horner consideră că acestea ar putea fi utilizate pentru testarea tinerelor talente, dar şi pentru efectuarea inspecţiilor tehnice ale FIA, care în prezent au loc sâmbăta. "Putem să facem mai mult cu zilele de vineri. Nu are niciun sens ca echipele să ajungă la circuit miercuri, aşa că poate ar trebui să mutăm inspecţiile vineri şi să introducem teste pentru tineri piloţi", a adăugat şeful Red Bull.

În ciuda criticilor aduse de cele două echipe, Jenson Button susţine că i-a plăcut formatul weekendului de cursă din Japonia, în special pentru că a făcut ceva diferit decât în mod obişnuit.

"Ar putea fi un lucru bun să avem calificarile şi cursa în aceeaşi zi şi a fost destul de uşor să ne acomodăm.

Trebuie doar să ne trezim devreme pentru că este o zi mult mai lungă pentru noi. Dar m-am bucurat şi acum 6 ani (n.r - în 2004, calificările de la Suzuka s-au desfăşurat tot duminică). M-am bucurat de calificările de dimineaţă pentru că poţi intra în cursa într-o postură pozitivă", a precizat pilotul echipei McLaren.

Via | ITV

Comentarii (17)

  • gigilica
    Vettel britanic 36 ani
    De cand Vettel este britanic si are 36 ani???????????
    0 7
  • Catalin
    Se referea la Horner, seful de la Red Bull, nu la Vettel. Sau asa sper eu :)
    6 1
  • ctlnmihai
    Ferrari
    În primăvara Ferrari susţinea modificarea formatului curselor prin adoptarea unui format asemănător cu GP2 .... cel puţin aşa vroia Montezemelo..
    0 4
  • ctlnmihai
    Ferrari
    * primăvară
    0 4
  • @gigilica
    Frate... e adevarat ca sunt adesea greseli suparatoare in text (pe care eu le-am mai semnalat, cam fara efect, editorului), dar de data asta tu ai fost superficial...
    5 1
  • @gigilica
    Evident, declaratia ii apartine lui Christian Horner, seful Red Bull. Reactia ta este exagerata si numai partial justificata, pentru ca din greseala am uitat sa mentionez numele sau inaintea declaratiei. Acum cred ca e clar :)
    4 1
  • gigilica
    Vettel britanic 36 ani
    atat timp cat articolul se refera la Red Bull iar in paragraful incriminat apar atat numele echipei cat si cel al lui Vettel ( "Pentru mine ar fi fost frumos să mă bucur de pole position (n.r - realizat de Sebastian Vettel) pentru ceva mai mult de trie ore. )
    totul denota ca este o declaratie a lui Vettel si nu a unui anonim britanic de 36 ani!
    2 6
  • Niculae
    Si articolul de mai sus... ce treaba are cu formatul din GP? Care implica alte schimbari si de o alta natura?
    2 5
  • ctlnmihai
    Niculae
    eu cred are..Ferrari îşi schimbă cam des opiniile.. în funcţie de forma în care echipa se află la un moment dat..Când Ferrari merge prost ,Montezemolo dorea schimbări..când Ferrari merge bine doreşte menţinerea actualului format..
    2 3
  • Niculae
    @ ctlnmihai: Observ ca cu tine nu se poate discuta. Formatul curselor din GP 2 este diferit de formatul curselor din Formula 1. Formatul pe care il trateaza articolul nu are nici o treaba cu formatul folosit in GP 2. Daca cineva iti schimba des parerile, cred ca tu esti acela. Plus ca articolul are ca baza calificarile si cursa in aceasi zi, si nu impartirea pe mai multe zile. Totusi nu cred ca ai vreo idee despre ce declara Di Monte in Decembrie 2009 despre formatul curselor si ce idei are in legatura cu imbunatatirea acestui format, asa ca te las sa te contrezi singur.

    P.S. Tu citesti articolele sau doar incepi cu "UUUUA Ferrari"?
    1 2
  • ctlnmihai
    Niculae
    declaraţia lui Montezemolo era mai recentă..cam prin primăvară..poate schimb des declaraţiile dar cel puţin una rămâne neschimbată.. declaraţia prin care îmi afirm antipatia faţă de Ferrari şi Alonso.. cât despre UUUA Ferrari neah.. în primul nu v-aţi ataca aşa de mult dacă aş folosi UUA Ferrari..şi-n al doilea rând.. aş semăna cu unii dintre fanii Ferrari şi sincer să fiu detest lucrul ăsta..apropo stilul tău de a comenta seamănă cu al eternului fan Ferrari.. nu cumva eşti tu acela?
    1 2
  • Diesel
    Mihai
    Daca ai fi ceva mai relaxat, varsta ar trebui sa-ti permita, ai fi chiar simpatic, zau:).Nu pune atat patos, e doar un sport iar noi suntem niste simpli privitori, consumatori de circ.Nu pot sa inteleg de unde antagonismele tale, spre exemplu eu nu am nicio antipatie, pana si pe Hamilton il pot accepta si daca va lua titlul am sa-l felicit-aici evident..Daca Alonso nu va castiga niciun titlu la Ferrari eu tot asa voi simti, nu cred ca tie iti incarca contul cineva de la Mclaren iar cineva de la Ferrari sa ti-l consume."Contre" ne putem da pana la calendele grecesti dar nu cred ca asta e scopul.
    1 1
  • Niculae
    Stilul meu de a comenta mi se pare cel mai banal dintre toate. Plus ca speram ca discutiie sa fie ceva mai interesate cu alti fani, dar momentan as spune ca este imposibil sa discuti ceva cu (orice) fan McLaren (sunteti mult mult prea violenti in limbaj) dar fanii altor echipe sunt moderati si relaxati (un lucru bun si care nu neg, este de apreciat).
    P.S. Nu esti genul care se informeaza... dar am observat ca esti primul care comenteaza negativ la orice articol despre Ferrari. Desi bati campii, macar am de ce rade dupa ce-ti citesc postul si pana la urma... poate iti place :P
    0 2
  • ctlnmihai
    Diesel
    Chiar sunt relaxat..mai ales când comentez aici :) normal că e doar un sport..cum există şi posibilitatea ca Alonso să câştige titlul ,indiferent de faptul că eu nu mi doresc lucrul acesta
    1 2
  • ctlnmihai
    Niculae
    hehe..mi-aş fi dorit să fiu mereu primul care comentează negativ ..dar am fost şi printre ultimii dar din motive obiective..Cât despre limbajul folosit iar ai cam omis să menţionezi şi faptul că şi printre fanii ferrari există câţiva care chiar dau lecţii de limbaj violent..dar mă rog tu eşti obiectiv ca întodeauna..cât despre faptul că nu sunt citit te înşeli..drept dovadă nr. de voturi negative pe care le primesc mereu..
    1 2
  • Niculae
    Eu nu sunt interesat de voturi. Nu postez ca sa-mi numar voturile si nici nu votez. Sunt multe comentarii care se pot ignora si din pacate... multe sunt ale fanilor McLaren. Desi sunt multi altii care nu stiu exact daca se uita la Formula 1 sau pur si simplu posteaza aici pentru ca nu au ce face. Plus ca nu pot sa fiu doar fan echipa x sau y, sunt multi piloti cu potential si cateva echipe care fac deliciul sportului. Nu stiu cat de obiect postez dar de injurat iti garantez ca nu o voi face. Iar de informat... pana la urma postam aici pentru ca ne-am informat... nu sa ne castigam fani sau sa numaram voturile. Parerea mea.
    1 2
  • ctlnmihai
    Niculae
    man nici eu nu postez de dragul voturilor..că oricum predomină cele negative .şi nici io nu votez pe nimeni
    1 2

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru