Formula 1 ar putea adopta motoare turbo de 1.5 litri in 2013

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 14.04.2010
Echipele din Formula 1 analizeaza posibilitatea de a introduce in competitie motoare turbo de 1.5 litri incepand din sezonul 2013.

Dezvoltarea motoarelor in Formula 1 este interzisa pana in 2012 ca masura radicala de reducere a costurilor, iar echipele au demarat deja discutiile pentru regulamentul care va intra in vigoare incepand din sezonul 2013.

Potrivit unor informatii dezvaluite de publicatia online Pitpass, una dintre variantele aduse in discutie este trecerea la motoare turbo de 1.5 litri, masura care ar favoriza spectacolul si ar evidentia caracterul ecologic al competitiei. Sursa citata sustine ca FIA este la originea acestei propuneri inedite, care s-a lovit deja de refuzul categoric al Scuderiei Ferrari.

“Sunt luate in considerare mai multe configuratii posibile pentru motoare, dar caracterul discutiilor este preliminar. Exista un adevarat curent pentru pastrarea actualelor motoare din ratiuni economice, dar FIA vrea o schimbare de tehnologie”, a declarat o sursa anonima pentru Pitpass.

Introducerea motoarelor turbo in Formula 1 ar certifica interesul competitiei pentru mediul inconjurator, in conditiile in care emisiile de dioxid de carbon ale unor astfel de unitati sunt mai reduse, iar consumul de carburant ar putea scadea cu pana la 50%.

In plus, reintroducerea tehnologiei KERS ar putea aduce la randul ei numeroase avantaje suplimentare pentru motoarele turbo, ceea ce ar putea trage si alti constructori in Marele Circ.

Motoarele turbo au fost utilizate in Formula 1 intre anii 1977 - 1988, perioada considerata de unii specialisti drept cea mai prolifica din istoria competitiei. Unitatile au fost introduse initial de Renault in 1977 si, dupa un an cu numeroase probleme tehnice, francezii au reusit in 1978 sa obtina prima victorie.

Treptat, tot mai multe echipe au trecut pe motoare turbo pentru a profita de puterea sporita de pana la 1100 de cai putere, insa vitezele tot mai mari au atras atentia FIA. Din motive de siguranta, forul mondial a limitat puterea motoarelor turbo si, ulterior, a interzis folosirea acestora incepand din sezonul 1989.

Via | Pitpass

 

Comentarii (10)

  • ??????
    1.5 litrii? astia is normali? deci ei chiar vor sa distruga formula1. doamne fereste. eu zic ca cel mai bine ar fii daca ar pune motoare de pe masinile de strada. daca tot vreu sa faca economie
    7 9
  • Putere
    depinde si cati cai o sa scoata
    oricum daca 1,8 in f2 scoate vreo 480 , 1,5 in f1 o sa scoata vreo 700
    9 3
  • @scuderia
    Va rog sa cititi cu atentie articolul. Era Turbo a fost era cu cele mai puternice masini din F1. Se ajungea la puteri de 1000CP.
    Si a fost si foarte spectaculoasa..
    9 6
  • ...
    @marian. da am inteles la ce te referi. dar la 1.5 litrii poti sa scoti 1000 de cai?
    3 5
  • f1_alonso
    1.5
    Cei de la fia au devenit niste pananormali,cum sa readuca formula 1 din 1977 sunt chiar cretini,acestia vor sa distruga formula 1.Nici nu os mai citesc stiri gen acesta pentru ca mi se pare o aberatie .
    8 6
  • DA
    1.5 litri supraalimentati
    6 8
  • http://www.gurneyflap.com/bmwturbof1engine.html
    1.5 litri turbo 1300 CP in calificari
    11 1
  • turbo
    In perioada 1984-1987, motoarele turbo BMW, Ferrari, Porsche, Renault si Honda atingeau in regim de calif.peste 1200CP.
    P.S.Renault a obinut prima victorie in 1979-MP al Frantei prin J.P.Jabouilee intr-o cursa ramasa memorabila prin duelul dintre G.villeneuve si R.Arnoux pt locul 2
    10 1
  • qui prodest 1.5..
    Pot sa schimbe motoarele si o fac degeaba daca nu umbla la aerodinamica. A nu se compara solutiile aero din acei ani cu ce exista astazi pe circuite. Si daca tot vor o "revolutie" verde in F1, cu aplicatii directe in productiile de serie, de ce nu se ia in calcul versiunea HIBRIDA, langa care KERS-ul ar capata o alta logica. Deja sunt prototipuri de supercar-uri hibride extrem de performante. Bmw, Audi, Ferrari, VW deja lucreaza, unii au lansate asemenea versiuni. Cu ocazia asta ar putea ca unii dintre marii constructori sa redevina interesati de F1.
    12 0
  • 1,5 l/turbo
    Da, 1,5l/turbo a insemnat epoca cu cele mai puternice motoare din formula 1.Si va spun ca a fost spectacol pe circuite.Urmariti pe youtube,secvente si o sa aveti ce vedea.
    1 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru