Marele Premiu al Turciei va fi exclus din calendar în 2012

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 22.04.2011
Cursa de la Istanbul din acest an va fi ultima care va avea loc în Turcia, întrucât organizatorii au refuzat să plătească 26 de milioane de dolari pentru prelungirea contractului.

Marele Premiu al Turciei va fi exclus din calendarul competiţional al Formulei 1 începând din sezonul 2012, întrucât organizatorii nu au ajuns la o înţelegere cu Bernie Ecclestone privind prelungirea contractului scadent la sfârşitul acestui an.

Până în acest sezon, Turcia plătea o taxă anuală de 13 milioane de dolari pentru a găzdui Formula 1, însă Ecclestone a solicitat dublarea sumei la 26 de milioane de dolari pentru 2012. Ministerul de Finanţa din Turcia a refuzat însă propunerea, motiv pentru care circuitul de la Istanbul nu va mai găzdui curse de Formula 1.

"Se pare că cursa de la Istanbul nu va mai fi găzduita la Istanbul anul viitor. Se pare că ministrul de finanţe nu va face plata deoarece considera că această sumă este foarte mare. Acesta este motivul pentru care cursa nu va mai avea loc", a declarat Murat Yalcintas, preşedintele Camerei de Comerţ a Turciei.

Viitorul Marelui Premiu al Turciei, care a debutat în Formula 1 în sezonul 2005, a fost în dubiu de mai mult timp, ca urmare a numărului scăzut de spectatori înregistrat la curse şi, implicit, a veniturilor reduse.

Pe de altă parte, circuitul de la Istanbul este recunoscut pentru caracteristicile inedite ale virajului 8, format din alte trei viraje în care se pilotează cu acceleraţia la podea. Acesta este cel mai solicitant viraj din Formula 1, unde se ating forţe de până la 5g.

Excluderea Marelui Premiu al Turciei nu va avea ca efect reducerea numărului de curse din sezonul 2012, întrucât atunci este programată prima ediţie a Marelui Premiu al Statelor Unite ale Amerciii, care va avea loc pe un circuit complet nou construit în Austin, Texas.

Via | Reuters

Comentarii (12)

  • pacat!
    era un circuit super....Sunt niste idioti astia de la FIA!
    12 3
  • Schumy fan 4 ever
    unul din putinele circuite noi, care este destul de indragit de piloti, solicitant pt echipe, piloti, monopost, insa spectaculos.
    imi pare sincer rau ca se pierde acest circuit, insa as fi extrem de fericit daca as revedea in calendar o Imola, un Estoril, locuri unde s-a scris istoria... Este aberant si am spus-o in nenumarate randuri, pe fondul unei crize financiare globale, Bernie se incapataneaza sa jupoaie si pielea de pe organizatori. este sub orice critica... ei trebuie sa-si recupereze banii de undeva si ajung sa puna preturi mari pe bilete, care insa de putine ori se dau. toata lumea pierde... fanii, formula1, Bernie, organizatori, sponsori, echipele... Tin minte ca la cursa din Turcia am vrut sa merg anul trecut, fiind o destinatie mai exotica, relativ aproape si cele mai ieftine bilete fata de alti vecini care organizeaza curse de F1: Ungaria, Italia...
    15 1
  • Formula 1 nu mai seamana a sport ci a joc de Monopoly.
    11 0
  • @johnny_f1
    Bernie Ecclestone FIA sau Bernie Ecclestone != FIA .
    N-are nici o treaba Bernie cu FIA. Bernie incearca sa introduca curse in calendar , chiar daca asta inseamna sa renunte la altele.
    On-topic:
    Mi se pare foarte nasol sa renunti la circuite fantastice , gen Spa (s-a vehiculat candva varianta asta) , si sa pastrezi Hungaroring (care mi se pare o cursa foarte foarte anosta , pe un circuit mediocru). Dar F1 nu mai este un sport de mult...e inca o afacere....cateodata chiar il inteleg pe Raikkonen.
    12 0
  • Crap
    Era "Bernie Ecclestone < >FIA " aka Bernie Ecclestone "diferit de" FIA . Dar se pare ca faceti replace-uri prin comment-uri.
    3 0
  • @Dpp
    stiu ca am gresit,dupa ce am dat comm mi`am dat seama ca am gresit...ca idiotu` ala e patronu` formulei 1 si el face ce vrea cu el(aproape orice:)) )....asta vrea din ce in ce mai multi banii si nu stie cum sa obtina....
    4 0
  • @johnny_f1
    Din punct de vedere managerial face exact ce trebuie : maximizeaza profitului. D'asta duce F1 in US si India.
    Din punctul de vedere al fanilor , cam distruge sportul asta. E oarecum inevitabil.
    5 0
  • Marele premiu al turciei!
    Nu era clar ca trebuia sa gaseasca circuite sa le scoata din calendar in conditiile in care vor sa ajunga pe linga India si in US si Rusia!Se pare ca totul se rezuma la bani pentru Bernie!Pacat ca FIA nu are nici un cuvint de spus!
    3 0
  • jerryS
    salut
    inca nu e asa sigur ca Austin,Texas va fi gata la timp,pentru ca si acolo sunt probleme cu banii,cu gasirea de fonduri din partea municipalitatii!
    2 0
  • tech_nick
    In sport...
    ...si-n cercetare, marketingul nu duce la rezultate! totul devine anost si formal; la taraba cu precupetii, nu pe pista!!
    0 0
  • Circuitele astea sunt facute ca sa reziste putin. In curand majoritatea circuitelor lui Tilke vor iesi va spun eu. Doar Arabii si miliardari care au banii sa le tina vor ramane. Pacat circuitul era unul frumos si care mai emitea spectacol. Dupa parerea mea anul trecut la Istanbul a avut una din cele mai frumoase curse ale sezonului daca nu poate chiar cea mai frumoasa. Ne vom aminti de ea si de circuitul de la Istanbul.
    0 0
  • ...
    Ca renunta la Turcia nu e o problema.Dar nu inteleg ce cauta India,Coreea de Sud,Singapore sau Bahrain in calendarul competitional.Se renunta la Magny-Cours,Imola si alte circuite vechi ca sa le faca loc orientalilor?
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru