Sebastian Vettel este campionul sezonului 2012 în Formula 1!

de Daniel Popescu
Duminica, 25.11.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Jenson Button a câştigat în mod dramatic ultima cursă a sezonului de la Interlagos, iar Sebastian Vettel a cucerit încă un titlu mondial cu un avans de trei puncte în faţa lui Fernando Alonso.

Esential 3 puncte a fost diferenta dintre Vettel si Alonso la finalul sezonului 2012
400 de puncte a castigat Ferrari in 2012, suficient pentru a invinge McLaren in lupta pentru locul doi in clasamentul constructorilor
Speranţele lui Fernando Alonso pentru o cursă haotică pe ploaie la Interlagos s-au împlinit, însă acest lucru nu a fost suficient pentru ca pilotul Scuderiei Ferrari să cucerească titlul mondial în acest sezon.

Condimentată cu câteva reprize de ploaie slabă, ultima cursă de Formula 1 din acest an a oferit un spectacol greu de egalat în care Jenson Button a obţinut victoria pentru McLaren.

Britanicul a avut inspiraţia de a rămâne pe circuit la prima apariţie a ploii, iar ulterior a profitat la maxim de un acroşaj între Lewis Hamilton şi Nico Hulkenberg pentru prima poziţie. Pilotul echipei Force India a avut şansa unei victorii istorice pentru Force India, însă în încercarea de a trece de britanic a derapat în primul viraj şi a lovit monopostul McLaren.

Button a avut de îndeplinit o simplă formalitate pentru a trece primul linia de sosire sub Safety Car, după ce Paul di Resta a lovit monopostul de zid pe linia de start-sosire.

VETTEL, CAMPION ÎN CIUDA PLOILOR ŞI A DEFECŢIUNILOR TEHNiCE

Incidentul Hamilton - Hulkenberg, dar şi o depăşire spectaculoasă la start în faţa lui Felipe Massa şi Mark Webber, l-au ajutat pe Alonso să termine pe locul doi, însă acest lucru nu a fost suficient pentru ca spaniolul să cucerească titlul, întrucât Sebastian Vettel a ocupat locul şase.

Germanul a ratat startul, a fost lovit de Bruno Senna în primul tur şi a coborât pe ultima poziţie, pilotând tot restul cursei cu o defecţiune la sistemul de evacuare.

Totuşi, el a revenit spectaculos până în zona poziţiei a opta şi a fost primul care a decis să utilizeze pneurile intermediare în ultima treime a cursei. Chiar dacă mecanicii nici măcar nu erau pregătiţi pentru această schimbare de strategie, Vettel a încheiat cursa pe locul şase, cu trei puncte peste Alonso în clasamentul general.

Cu această ocazie, Vettel a devenit la vârsta de 25 de ani şi 145 de zile cel mai tânăr triplu campion mondial din istoria Formulei 1, depăşind recordul stabilit de regretatul Ayrton Senna în 1991 la vârsta de 31 de ani şi 227 de zile.

Ultima poziţie pe podium i-a revenit lui Felipe Massa, în timp ce Mark Webber a salvat locul patru pentru Red Bull în faţa lui Hulkenberg, care în ciuda acroşajului cu Hamilton şi a unei penalizări de tip drive-through a obţinut locul cinci.

FINAL DE CARIERA PENTRU SCHUMACHER

Urmareste Automarket
În drumul spre locul şase, Vettel l-a depăşit pe final pe Michael Schumacher, care a reuşit astfel să câştige şase puncte la ultima sa cursă în Formula 1.

Cea de-a doua carieră a lui Schumacher în Formula 1 a început în 2010 şi s-a desfăşurat pe parcursul a trei sezoane în care singura performanţă majoră a fost un podium obţinut în acest an în Marele Premiu al Europei de la Valencia.

Septuplul campion mondial a mai obţinut în 2012 şi un pole position pe circuitul de la Monaco, însă acesta nu a fost luat în considerare în statisticile oficiale din cauza unei penalizări de cinci poziţii pe grila de start. Pe parcursul celor trei ani, Schumacher a câştigat doar 197 de puncte, cele mai puţine fiind obţinute în 2012: 49.

CATERHAM SMULGE LOCUL 10 LA CONSTRUCTORI

Jean-Eric Vergne (Toro Rosso), Kamui Kobayashi (Sauber) şi Kimi Raikkonen (Lotus) au ocupat ultimele poziţii care au adus puncte, iar Vitaly Petrov a terminat pe poziţia a 11-a pentru Caterham. Echipa patronată de Tony Fernandes a obţinut astfel cel mai bun rezultat din istorie şi a terminat sezonul pe locul 10 în clasamentul constructorilor, ultima recompensat cu bani de Bernie Ecclestone.

Rusul, care cel mai probabil s-a aflat la ultima cursa în Formula 1, l-a depăşit însă cu mare uşurinţă pe Charles Pic (Marussia) în momentul în care amândoi au fost ajunşi din urmă de Fernando Alonso, lucru care a condus la speculaţii ca francezul s-a dat intenţionat la o parte pentru că a semnat deja cu Caterham pentru anul viitor.

HAMILTON, ABANDON LA ULTIMA CURSA PENTRU MCLAREN

Hamilton a fost unul dintre cei cinci piloţi care au abandonat pe parcursul cursei, astfel că britanicul şi-a încheiat cariera la McLaren într-un mod nefericit înainte de plecarea la Mercedes, în ciuda faptuilui ca a plecat din pole position şi a fost lider până la începerea mai puternică a ploii. Cu toate acestea, Hamilton a reuşit să stabilească cel mai bun timp în cursă în turul 38, când a fost coronometrat cu 1:18.069. În afara britanicului au mai abandonat Romain Grosjean, Pastor Maldonado, Senna şi Sergio Perez.

Hamilton părăseşte McLaren la capătul unei aventuri de şase sezoane în care a câştigat un titlu mondial în 2008 şi a terminat pe locul doi în sezonul de debut. Ultimele patru sezoane au fost însă mai puţin prolifice în contextul dominaţiei autoritare a lui Sebastian Vettel, britanicul ocupând doar locurile patru sau cinci.

CINE PLEACĂ DIN FORMULA 1?

Este posibil ca Marele Premiu al Braziliei să fie ultima cursă în Formula 1 pentru piloţi precum Kamui Kobayashi, Bruno Senna, Heikki Kovalainen, Vitaly Petrov sau Pedro de la Rosa, întrucât niciunul dintre ei nu are încă un contract valabil pentru 2013.

De asemenea, este posibil ca acesta să fie ultimul Mare Premiu pentru HRT, echipă care la finalul cursei şi-a concediat toţi angajaţii din cauza dificultăţilor financiare şi aşteaptă un investitor salvator până în 30 noiembrie, ziua în care echipa trebuie să plătească taxa de participare în Formula 1 pentru 2013 în valoare de 500.000 de dolari.

BRAZILIA - REZULTATE CURSA:

 1.  Button        McLaren-Mercedes           1h45:22.656
 2.  Alonso        Ferrari                    +     2.754
 3.  Massa         Ferrari                    +     3.615
 4.  Webber        Red Bull-Renault           +     4.936
 5. 
Hulkenberg Force India-Mercedes + 5.708 6. Vettel Red Bull-Renault + 9.453 7. Schumacher Mercedes + 11.900 8. Vergne Toro Rosso-Ferrari + 28.600 9. Kobayashi Sauber-Ferrari + 31.200 10. Raikkonen Lotus-Renault + 1 lap 11. Petrov Caterham-Renault + 1 lap 12. Pic Marussia-Cosworth + 1 lap 13. Ricciardo Toro Rosso-Ferrari + 1 lap 14. Kovalainen Caterham-Renault + 1 lap 15. Rosberg Mercedes + 1 lap 16. Glock Marussia-Cosworth + 2 laps 17. De la Rosa HRT-Cosworth + 2 laps 18. Karthikeyan HRT-Cosworth + 2 laps 19. Di Resta Force India-Mercedes + 3 laps Fastest lap: Hamilton, 1:18.069 Not classified/retirements: Driver Team On lap Hamilton McLaren-Mercedes 55 Grosjean Lotus-Renault 6 Maldonado Williams-Renault 2 Senna Williams-Renault 1 Perez Sauber-Ferrari 1 World Championship standings, round 20: Drivers: Constructors: 1. Vettel 281 1. Red Bull-Renault 460 2. Alonso 278 2. Ferrari 400 3. Raikkonen 207 3. McLaren-Mercedes 378 4. Hamilton 190 4. Lotus-Renault 303 5. Button 188 5. Mercedes 142 6. Webber 179 6. Sauber-Ferrari 126 7. Massa 122 7. Force India-Mercedes 109 8. Grosjean 96 8. Williams-Renault 76 9. Rosberg 93 9. Toro Rosso-Ferrari 26 10. Perez 66 11. Hulkenberg 63 12. Kobayashi 60 13. Schumacher 49 14. Di Resta 46 15. Maldonado 45 16. Senna 31 17. Vergne 16 18. Ricciardo 10

Comentarii (114)

  • M-am rugat sa ploua ...si a plouat, M-am rugat sa abandoneze Hamilton ...si a abandonat, M-am rugat ca Massa sa se dea la o parte din fata lui Alonso täräie-broasca si s-a dat, M-am rugat sa aiba probleme Vettel ...si a avut ...in plus a plecat din nou de pe ultimul loc, a fost lovit si ATENTIE ---A MERS CU SPATELE PE PISTA--- ca sa nu fie lovit de cei din spate, un mare talent, mare talent , mare mare si imens talent si a terminat ca un mare campion, dar Alonso ...ce a facut Alonso? ...a täräiat broasca pe ploaie ca asta si-au dorit toti frustratii de ferraristi, FELICITARI VETTEL ...FELICITARI RED-BULL-RACING ...FELICITARI ADEVARATILOR CAMPIONI ...FELCITATRI FORMULA 1 CA A DAT DUMNEZEU SA CASTIGE CAMPIONATUL CEL MAI BUN ...VETTEL CAMPION CU INSEMN SPECIAL DE MERIT ...FELICITARI ...FELICITARI ...FELICITARI! :)
    149 178
  • GrosJan
    emotii ferraristi? Ati avut ce ati cerut: ploaie, safety car, accidente. Vettel ultimul in primul tur. Vettel cu masina avariata. Dar voi nu stiati ca pe ploaie Vettel e cel mai bun?
    Vreti sa ninga? Uitati-va la raliul Suediei!
    105 137
  • Respect Alonso pt. ca ai reusit sa te lupti cu RedBull si McLaren de la egal la egal.
    75 77
  • Bogdan
    Saracul Alonso ...
    Foarte tare patania lui Raikonen.
    Ma bucur pentru Schumi ca a terminat onorabil. Ma asteptam la mai mult, dar avand in vedere ca la un moment dat era ultimul ...
    M-ar durea foarte tare sa va il la anul pe Hamilton reusind sa faca fata la Mercedes. Sunt in continuare foarte curios sa stiu adevaratele motive pentru care Schumi nu a mai continuat.
    46 45
  • GrosJan
    o sa conversam asa pana maine. Din experienta stiu ca ferraristi apar abia maine dupa amiaza. Trebuie gandite bine scuzele.
    29 51
  • Housyy
    Yes BABY!
    Toata conspiratia universului nu l-a putut opri pe Sebastian.
    Felicitari.
    Pacat de Ham =(
    34 40
  • Bravo Vettel !!!! you made my day.
    43 31
  • GrosJan
    Hulk nu avea de ce sa primeasca drive through. A fost un simplu incident de cursa. Massa se bataia ca un turbat pe pista. Plus ca iar a asteptat sa fie prins de ala de taraie broasca cum bine zicea cineva. Nu era Alonso in carti pana la final cu un Massa concurent in F1 ...
    42 34
  • de la anu va intra in vigoare o noua regula:
    daca te vei califica de 3 ori in fata lui alonso vei primi o penalizare de 10 locuri.

    BRAVO ALONSO AHAHAHAHAHAHAH.

    cine doreste sa facem o cheta pentru un trofeu acordat vice-campionului sa ma anunte. facem unu frumos
    45 39
  • Felicitari lui Vettel pentru cel de al treilea titlu mondial! Oricum...cat noroc sa poti sa ai, sa fi acrosat asa in startul cursei si sa scapi cu daune minore.
    Felicitari lui Alonso pentru ca a facut ca acest sezon sa ne tina sub suspans tot anul. Sunt fan Ferrari, dar nu am ce sa ii reprosez....masina a fost cu mult sub Red Bull sau McLaren.
    Felicitari tuturor celorlalti piloti care ne-au delectat cu bune sau rele in 2012.
    Tare faza cu Raikonnen cand a iesit de pe pista si a revenit.. :)
    Astept sezonul 2013!!!
    54 24
  • GrosJan
    hamilton-ABANDON
    se confirma din nou
    HA! HA! HA! HA!
    10 39
  • cucurbeu
    bravo Vettel !!!!!!!!
    o cursa buna pentru Alonso dar nu suficient
    hamilton un dezastru ca de obicei
    14 19
  • Nu a fost sa fie, felicitari lui Vettel, a avut o masina mult mai buna ca a celor de la Ferrari , cine stie poate anul viitor Ferrari va fi mai buna cine stie.
    In aceste timpuri cum a spus si unul dintre comentatori poti fi cel mai bun pilot daca nu ai masina esti praf.
    33 9
  • santander
    adevaratul campion il vedeti pe podium nu in culise
    26 45
  • pazea k s-a ratacit raikonnen...sa-l indrume echipa...dar cred ca se supara
    42 10
  • Felicitari Vetel pentru al treilea titlu, bravo Massa si Alonso pentru o cursa frumoasa in echipa
    Bravo pentru o cursa si un intreg sezon in care s-a luptat pana in ultimele tururi
    29 2
  • andrey_1293
    Am avut ploaie, safety car, start bun alonso, start dezastruos vettel si accident in primul tur, masina avariata vettel, recuperare extraordinara de pozitie vettel, greseli inpardonabile la pitstop pt vettel, abandon hamilton, batalie in trei pt locul 1, si cu toate astea vettel a inchis gura tuturor. El este adevaratul campion. Astazi, tot ceea ce putea merge impotriva lui, a mers. A reusit sa aduca la final o masina care efectiv nu a vrut sa cedeze. Masina a fost una cu Vettel azi. Felicitari campionului, a primit ce-a meritat! Isi mai adauga la CV un nou titlu de cel mai tanar. Si anume cel mai tanar triplu campion mondial. Bravoooooooo SEBASTIAN VETTEL!!!!
    50 10
  • GrosJan
    Vettel triplu campion mondial cu un avans de numai 3 puncte oferite de idolul meu GrosJean prin intrarea ca taurul in masina lui Alonso. Yeeeeessss!
    15 35
  • Felicitari RBR si Vettel, anul asta au fost mai buni...
    Imi pare rau pentru Alonso dar, dupa cum a spus, anul viitor o vor lua de la capat.
    22 7
  • Cel mai slab triplu campion din istorie, campionul PlayStation, Sebastian Vettel! Bravo lui, altii castiga pe merit, altii castiga pe munca lor, el castiga pentru ca are cea mai buna masina, la care nu are nici macar un merit. Schumacher un titan, si cat a muncit pentru a face masina buna, cat a muncit pentru titluri, Alonso, cat a muncit pentru acele 2 titluri, si vine Button care a primit o masina in dar, dupa care vine Vettel, cu masina cu telecomanda. Dar ce conteaza cat talent ai, ce conteaza cat de bine pilotezi masina, conteaza cat de bine este pilotata masina de standuri din pacate. Nu este nimic de bucurat, nu este nimic de sarbatorit, este o reusita doar pentru Vettel, care fara o masina foarte rapida nu este pe nicaieri. Well done, campionului PlayStation Vettel. Odihneasca-se in pace, pentru ca asta nu-i o reusita pentru nimeni.

    P.S. Pacat de Hamilton si de Hulkenberg, sincer s-au descurcat super si cred ca meritau sa termine cursa, dar din pacate s-a intamplat un accident, pacat. Pacat de cursa lui Schumacher... cele 3 ani au fost un cosmar constant si sincer, ma bucur ca s-a retras, nu merita ultimii trei ani, dar shit happens.

    Cat despre Ferrari, din pacate este timpul ca anumite persoane sa plece din echipa, pentru ca incepe munca pentru sezonul viitor si poate este timpul sa treaca la lucruri serioase. Nu cred ca este nevoie de un monopost foarte rapid, pentru ca Alonso sa castige cred ca are nevoie doar de un monopost rapid, ceea ce din pacate in 2012 nu a fost cazu.

    Sa vedem in 2013.

    P.S. Vettel sa-i multumeasca lui Grosjean si lui Raikkonen, fara ei nu castiga titlul in acest sezon. Ce comic a fost cand Raikkonen l-a evitat pe Vettel, dar era oricine altcineva in fata lui, deh nu-i pasa. Dar deh... ce conteaza integritatea, este mai simplu cand te dai onest si se dovedeste ca esti opusul. Dar deh... ce conteaza nu?
    82 66
  • GrosJan
    Alonso tocmai o lalaie ca a dat iar 100%.

    http://www.youtube.com/watch?v=1F4W0R1Zr_8

    Ma intreb cum face Massa care nu da 100% dar il tot asteapta pe Alonso pe circuit.
    41 27
  • ady1671
    Adio Schumacher si mult succes in viitoarele activitati (oricare ar fi acestea).Bravo Vettel care a demonstrat inca o data de ce trebuia sa fie el campion.Bravo Button pentru victorie si sa speram ca la anul se va implica mai mult in lupta pt titlu asa cum sper ca o va face si Kimi si Hamilton si bineinteles si Alonso (care sincer sa fiu sper sa nu castige nici la anul)
    20 6
  • GrosJan tu esti atat de incompetent si de imatur cat a fost cel la care i-ai copiat numele anul acesta, cand mai comentezi aspectele unei curse fii atent la ce declari ca numai prostii vorbesti, si stai tu linistit 'ca nu ne dam cu capul de pereti ' pentru ca nu a luat Alonso campionatul
    29 15
  • BRAVO Vettel!!! RESPECT Schumacher!!!
    48 2
  • daca massa avea masina lui alonso de la inceput, era campion mondial detasat. gata
    24 22
  • GrosJan
    Aici --> perete. Loc de dat cu capul.
    21 26
  • albert
    mai baeti acuma intreaga echipa red bull are ce pupa la cururile lui kimi si grosjan ca leau oferit un titlu pe care nul meritau
    27 40
  • Bogdan
    Am scapat inceputul cursei. Cine stie ce s-a intamplat cu Schumacher de a ajuns pe ultimul loc ?
    4 5
  • GrosJan
    @iulianimi
    asa cred si eu. Dar Massa nu are un sponsor urias in spate. Din pacate nu e de ajuns sa castigi campionatul Trebuie castigat cu un anumit pilot...
    20 16
  • GrosJan
    Alonso e un mega talent, merita sa castige el, Vettel e campion mondial, hamilton-abandon e VARZA ca de obicei iar eu sunt dus in ...............padure
    12 17
  • bravo massa sper ca la anu o sa revi pana la urma ferrari e istorie in f1 nu o echipa de sucuri
    18 7
  • ciprian
    tin cu ferrari; dar din pacate nici anul asta nu au avut masina asa ca felcitari lui vettel si pentru masa si alonso multa bafta la anul.
    16 4
  • !!!!!!
    CRed ca alonzistii se sinucid in noaptea asta!!!!! :)) :)) :))
    21 26
  • GrosJan pe tine oricum nu te baga nimeni in seama cu , comentarile tale total aberante.
    Poate ca Ferrari au apelat la toate mijloacele "mai putin sportive" in acest sezon , dar in ciuda tuturor problemelor au reusit sa tina campionatul asta viu pana in ultima cursa.

    Vettel are 3 titluri in acest moment..Bv lui! Asta nu-l va face mai bun decat Senna sau Fangio.

    McLaren la anu' vor termina sub Lotus in WCC.
    24 13
  • fangio
    Foarte frumoasa cursa. Vettel si Alonso doi mari piloti si campioni. Pacat de Ham. Nu trebuia sa demonstreze inca o data cat e de "bun". S-a retras si "zeul" formulei 1 in stil de mare campion. Ii multumim pentru toate cursele si titlurile castigate DE LA REVENIRE!!
    36 9
  • ferrari 2012
    masina ferrari este o diaree,Alonso o cursa minunata,el trebuia se fie campion nu sugaru de Vettel care il bate si Hulk.ham play station mai bine aveai xbox ca poate nu abandonai.Webber cel mai tare ca nu la lasat pe Vettel sal depaseaca.La anul as vrea ca Vettel sa nu mai aiba masina asta pt. ca atunci veti vedea ca nu va fi nici pe 3 la gen.Nimeni nu a observat cum Massa il depaseste pe Vettel??nimeni?Toata lumea vede dar Vettelisti nu recunosc ca VETTEL e diaree mov!!!!
    15 27
  • GrosJan
    Calmante!! Vad ca e nevoie in cazul unora dintre voi. Vettel s-a calmat si a castigat. Evident putea fi mult mai sus.

    Dar nu e de ajuns pentru Alonso nici sa bandoneze Hamilton + drive through la Hulk + Vettel ultimul in primul tur + Vettel cu masina avariata + Massa turbat in duelurile cu cine-l deranjeaza pe Alo + Massa asteapta si-i cedeaza locul lui Alonso + etc.
    Si tu spui ca bla bla, daca era Vettel pe 8 'erea' alfonso ceampion. Huh ...
    37 20
  • GrosJan
    bah, daca se sinucid alonzistii in noaptea asta plec si eu de pe site. Dar imi vor ramane in amintire 3 ani minunati ...... ahahah
    16 19
  • Pentru Grosjan, acelasi lucru il putem spune si noi despre cei de la Redbull, de ce oare nu reuseste si webber sa castige un titlu in toti anii acestia cat a fost langa Vettel? oare pentru ca e mai slab ca Vettel sau oare altul e motivul ?
    O echipa are motivele sale de a sustine un anumit pilot in defavoarea altuia
    19 11
  • GrosJan
    Vettel fara o masina buna e un pilot de mijlocul plutonului asa ca nu ii mai tot dati cu marele campion caci Alonso e ADEVARATUL CAMPION
    11 26
  • malaghenia
    hai totusi putina condescendenta pentru Ferrari ,fie ca la anul sa nu mai fie nici un triplu campion!
    13 4
  • GrosJan
    bravo massa esti cel mai tare si felicitari pt depasirea asa zisului campion nemeritat
    19 18
  • @GrosJan

    mai taci din gura aia...nu sunt fan Alonso dar deja iriti pe toata lumea pe aici cu balivernele tale.....zici ca ai ceva personal cu Alonso....aproape de fiecare data cand ai comentat pe aici aveai ceva de comentat la adresa lui Alonso...comentezi tu de el....dublu campion mondial in timp ce tu nai avut ocazia pe un karting sa te urci...in 2005 sau 2006 teai uitat la F1??daca da cred faceai spume la gura

    ce sfarsit de sezon frate!!!!bravo Vettel esti norocos dar norocul tine cu cei buni!bravo Alonso chiar daca ai fost invins totusi esti un invingator!! Hulkenberg este un viitor campion asta o stiu sigur are talent cu carul si pare deja o confirmare!! tare Raikkonen el avea timp sa faca plimbari pe langa circuit....probabil vroia sa zica ca e prea scurt circuitul si trebuie lungit pe acolo!
    30 11
  • ferrari 2012
    @Grosjean
    Ba baiatule uitete la cursa nu la desene animate!!Valoarea lui Vettel sa dovedit in ultima cursa!Iar valoarea lui Alonso tot in ultima cursa.In concluzie CAMPIONUL E PE PODIUM NU IN CULISE URCANDUSE PE MASINA SI ZICAND CAI CAL CALARINDUL FACAND SPUME!!
    14 17
  • In primul si in primul rand vreau sa spun ca ma bucur enorm de mult ca am avut un sezon asa de competitiv si strans pana la final idiferent de circumstante:).In al 2 lea rand felicit pe Vettel,RedBull,Horner,Newey pentru ce echipa formeaza si pentru ca au luat din nou titlurile :).In al 3 lea rand sunt foarte dezamagit de Alonso nu ca a pierdut titlul,ci pentru ca nu a stiut sa piarda titlul sa zic asa.Adica era chiar asa de greu sa-l felicite pe Vettel?Nu vreau sa fiu rautacios sau stiu eu ce,chiar mi-am dorit sa castige Alonso, dar mie unul asa mi se pare a fi corect in fine eu sper ca anul viitor sa fie lupta in 4-5 pentru titlu si tot aici sa se decida.Numai bine :)
    27 0
  • malaghenia
    ups,ce-a iesit voiam sa zic ca vreau sa fie ca pana acum cu 2 dublii campioni pe grila,si doar asa daca nu merge ,abia atunci unul cvadruplu'...
    3 7
  • Au castigat cei mai buni.Vettel feat Redbull.Felicitari .
    24 4
  • Felicitari Vettel ai meritat titlul si dorinta mi sa indeplinit Alonsito ai primit ce meritai. Si cu asta nu imi mai ramane sa spun decat adio Michael Schumacher multumesc ca mi-ai fost un model in viata de acum nu mai am decat amintirile legate de adevaratul campion din aceasta competitie si adio F1 nu imi vei lipsi.
    13 8
  • Serban
    Cel mai mare respect il are, dupa parerea mea, massa, a aratat cu acelas ferarri ca poti sa ajungi pe 2, pe cont propriu, felicitari vettel!
    14 3
  • Felicitari lui Sebastian Vettel pentru al treilea titlu mondial ! Respect lui Michael Schumacher ! Si va rog eu incetati cu Vettel norocos , voi desteptilot tocmai ati zis ca el a fost norocos pentru ca a avut atat de putin de suferit monopstul, asta dupa ce a fost ultimul in cursa ... sau de ce Webber nu face cat face Vettel, simplu pentru ca in unele cazuri atat poate ... sincer imi pare rau de Felipe, se vede clar ca este mai rapid si ca poate isi si doreste mai mult si ... degeaba ! Dupa cum va spuneam mai demult Sebastian Vettel LEGEND
    24 14
  • A castigat FENTEl si echipa care FENTEAZA cel mai mult F1-ce va mirati!?
    10 21
  • Ce am scris ieri dupa calificari? Atat! :P
    11 4
  • Mhm...si echipa care fenteaza cel mai mult ideea de intrecere sportiva si respect fata de spectatori care-o fi...? aud?

    Frumoasa cursa, mai mult de-atata nu prea aveam ce sa primim.
    Sa recunoastem totusi ca Alonso a avut o sumedenie de circumstante favorabile, dar asta-i norocul...omul a facut cam tot ce tinea de el, poate singura alegere gresita a fost cu pneurile si schimbul la-nceputul cursei, dar ma rog, dupa aia a venit safety-car si a anulat diferentele...

    Button si echipa lui de ingineri au dat un mare fum tuturor dpdv al strategiei. Hulkenberg tot pe acolo - pana la un punct. Dar la Button, perfecta de la cap la coada. Alegeri inspirate, calm, tact...n-a fost el chiar cel mai rapid de pe circuit (evident, Ham si Hulkenberg au fost mai buni) dar per total a stiut - ca de obicei- sa scoata maxim din situatii din astea mixte.
    (va mai aduceti aminte ce zicea Webber cand fusese-ntebat ce va face intr-o cursa daca ploua? " fac ce face Button!". Cine stie, daca Ferrari ii copiau strategia, poate Alonso avea sansa sa il depaseasca. Asa, chiar cu doua pitt-stop-uri, efectiv nu s-a putut.

    Nu in ultimul rand, sincere felicitari lui Vettel. Nu-l agreez in mod deosebit, dar chiar si-a castigat dreptul de a fi campion mondial prin cursa asta.

    Iar acu, in ultimul rand: ce dracu a fost in capul lui Webber? in afara de faptul c-a evitat sa intre ca un berbec in Vettel, s-a comportat pe toata cursa foarte ostil. Acuma, eu nu zic sa faca precum Massa, dar daca nu iesea Vettel campion mondial azi, multe oale se spargeau si in capul lui Webber...
    27 1
  • Bai fratilor nu mai comentati ca la fotbal, aici este vorba de F1, important este ca am avut spectacol adevarat. Eu zic ca pilotul mai bun de anul asta nu a luat titlul anume Alonso, masina slabuta performante bune. Felicitari lui Vettel .
    8 9
  • pt bogdan
    schumi a avut pana
    5 3
  • ciuruitu
    Vettel felicitari !
    Fernando respect!
    Kimi onoare!
    Felipe is faster !
    19 5
  • bbrunes
    Un final de sezon jenant pentru Vettel, foarte frumos pentru Alonso. Chiar daca nu a iesit campion, in ciuda diferentei atat de mica, a avut o ultima cursa foarte frumoasa, a dat dovada de maturitate si a luptat pana in ultimul moment. A fost ajutat de Massa, pe care ar fi frumos sa nu il mai blamati atat de mult...avea masina ca si coechipierul sau si daca in prima parte a sezonului ar fi dat rezultate, probabil ca nu mai era nevoit sa il sprijine pe Alonso. A facut-o date fiind conditiile, a facut-o foarte bine si, in acelasi timp, nu s-a injosit asa cum a facut-o Webber, care a avut o sansa la campionat si a ratat-o fiindca a fost obligat.
    Vettel s-a plans cursa si a castigat campionatul pe spatele altora...este intr-adevar un pilot foarte bun, insa nu a luptat pentru titlul sau si asta il face deja unul oferit de-a gata. Nu vreau sa jignesc, are valoare ca si pilot, insa masina sa, imrpejurarile l-au facut sa castige, in timp ce alonso, desi a fost ajutat, a muncit destul de mult sa ajunga la o diferenta atat de mica.
    In rest, un campionat foarte frumos, sper ca cea de data trecuta sa nu fie ultima victorie pentru Hamilton..
    11 25
  • Alonso a avut un sezon foarte bun, de ce sa nu recunosc.
    Pentru mine insa, a fost umbrit de cadourile pe care i le-a facut Massa. Vettel n-a avut astfel de cadouri. Button si Hamilton n-au avut astfel de cadouri. Alonso a avut. or fi ordinele de echipa regulamentare, dar asta nu -nseamna ca trebuie sa-mi si placa.

    Ca veni vorba de spectacol adevarat, duelul Raikkonen-Schumacher a fost efectiv fantastic. Impreuna cu depasirea de la Spa, in Eau Rouge (tot aceeasi protagonisti) cred ca-s cele mai frumoase ale sezonului.
    35 5
  • GrosJan
    nu mai presupune ca o dai in balarii. Iti dau lectii pe orice kart.
    DA. Comentez contra-alonso. E varianta contra. Voi o tineti p-aia pro. Se mai echilibreaza balanta.
    DA. Nu am negat niciodata. Nu aveti voi o revelatie cu asta. Comentez contra-alonso. Doare? Sorry pentru voi, dar nu ma opresc.
    10 16
  • @grosjean: Vezi ca se posteaza des, nu-nteleg pentru cine se adreseaza mesajul tau...
    7 5
  • Voi ori sunteti idioti ori si mai idioti decat un idiot regulat cum sa spuneti ca ferrari a avut cea mai proasta masina ... atunci cred ca ati uitat inceputul de sezon cand Red Bull avea o masina ceva mai buna decat Torro Roso
    16 13
  • GrosJan
    @atm
    pai d-aia a ajuns cu sanse in ultima cursa. Ca a primit totul din partea echipei. Asta e strategia Ferrari ca sa fie si ea macar in joc pana la sfarsit si acolo cine stie ce poate iesi. Sport nu altceva ....
    8 13
  • M-am saturat sa tot vad "feraristi" care spun ca nu au avut masina. Ferrari a iesit pe locul 2 la constructori la o distanta de 50 de puncte fata de Red bull. Exact diferenta dintre Weber si Massa. Asta in conditiile in care toata lumea spune ca Massa nu a avut voie sa castige puncte(cel putin in a doua jumatate a campionatului). Si in cea ce priveste controversa Vettel-Alonso - care este mai bun? Daca ne uitam la ultimele curse vedem ca Vettel a plecat ULTIMUL (in al doilea tur) si i-a "crosetat" pe toti in conditiile in care broasca de Alonso avea covorul rosu asternut de toti. Broasca a pierdut pe mana ei, sau mai bine zis pe nepriceperea ei. Vettel este cel mai bun. Broasca este pe locul doi. Red bul este cea mai buna masina. Ferrari este a doua cea mai buna masina. Pacat de Massa ca nu este "egal" cu Alonso ca sigur ar fi mai bun. PUNCT.
    Si[la anul] de la capat.
    27 17
  • GrosJan
    @atm
    ala era pentru jupanu. Ala de vorbi de kart, stie el cine.
    Folosesc @ daca vreau. Reiese din continut cui ma adresez. De obicei sunt 2 useri cu 5 conturi si mai posteaza si anonim. Stiu ei nu e nevoie de @. Alteori nu ma dresez cuiva in mod special.
    5 12
  • @grosjan: Acu' multe se pot zice despre Massa&Alonso&Domenicali, dar totusi in cursa de azi s-a vazut ca masina nu l-a ajutat pe Alonso atat cat trebuia.
    Practic, doar Button a stat in drumul lui Alonso spre titlu. Si Alonso a fost fix in spatele lui Button dupa primul safety-car. Insa n-a avut nici macar cea mai mica sansa sa-l depaseasca.
    RBR au fost evident superiori lui Ferrari in cam 15 din 20 de curse, Mclaren in vreo 12 - cel putin...cand ai doar a 3-a masina ca valoare, e totusi de remarcat ca te-ai batut pentru titlu pana la ultima cursa.
    15 13
  • degeaba ne ciondanim noi aici pentru ca istoria s-a scris deja iar in statistici Vettel ramane campion! fiecare ne dam cu parerea dar adevaratul CAMPION este Adrian Newey! daca F1 ar fi o competitie monomarca iar hazardul (defectiuni tehnice si accidente din vina altora) nu si-ar face simtita prezenta atunci probabil ordinea ar fi hamilton, alonso, vettel, raikkonen, ...
    6 9
  • GrosJan
    @Gya
    pai da, le-a inchis gura la toti care spuneau ca daca pleaca din spate Vettel nu-i bun de nimic. A avut de facut curse de recuperare si le-a facut.
    11 9
  • o cursa cum putine am vazut! felicitarile mele lui Vettel, care in ciuda evenimentelor mai putin placute a reusit sa obtina inca un titlu mondial. totusi nici alonso nu trebuie sa fie lipsit de felicitari deoarece a reusit sa stea in preajma lui vettel in campionat in ciuda faptului ca a avut doar al 3 lea sau al 4 lea monopost in termeni de competitivitate tot sezonul (cu sau fara ordine de echipa, din pacate aceasta este premiza lor, si nu ai ce le face) iar restul a fost obtinut de alonso prin munca dar si noroc. sincer imi pare rau de acrosajul dinre hulkenberg si hamilton, amandoi meritau sa castige dar asa a fost sa fie. nu se poate uita patania lui kimi. jur ca omul asta este un om genial, care nu a uitat cum se piloteaza un monopost de formula 1 (acea depasire asupra lui schumi, daca va mai aduceti aminte sfarsitul cursei din brazilia din 2006, in care schumi a devansat pe kimi). in concluzie vreau sa-i mai feliciti inca odata pe VETTEL si pe ALONSO. toate cele bune. asteptam noul sezon!
    25 3
  • Frumoasa cursa, mai mult de-atata nu prea aveam ce sa primim.
    Sa recunoastem totusi ca Alonso a avut o sumedenie de circumstante favorabile, dar asta-i norocul...omul a facut cam tot ce tinea de el, poate singura alegere gresita a fost cu pneurile si schimbul la-nceputul cursei, dar ma rog, dupa aia a venit safety-car si a anulat diferentele...

    Button si echipa lui de ingineri au dat un mare fum tuturor dpdv al strategiei. Hulkenberg tot pe acolo - pana la un punct. Dar la Button, perfecta de la cap la coada. Alegeri inspirate, calm, tact...n-a fost el chiar cel mai rapid de pe circuit (evident, Ham si Hulkenberg au fost mai buni) dar per total a stiut - ca de obicei- sa scoata maxim din situatii din astea mixte.
    (va mai aduceti aminte ce zicea Webber cand fusese-ntebat ce va face intr-o cursa daca ploua? " fac ce face Button!". Cine stie, daca Ferrari ii copiau strategia, poate Alonso avea sansa sa il depaseasca. Asa, chiar cu doua pitt-stop-uri, efectiv nu s-a putut.

    Nu in ultimul rand, sincere felicitari lui Vettel. Nu-l agreez in mod deosebit, dar chiar si-a castigat dreptul de a fi campion mondial prin cursa asta.

    Iar acu, in ultimul rand: ce dracu a fost in capul lui Webber? in afara de faptul c-a evitat sa intre ca un berbec in Vettel, s-a comportat pe toata cursa foarte ostil. Acuma, eu nu zic sa faca precum Massa, dar daca nu iesea Vettel campion mondial azi, multe oale se spargeau si in capul lui Webber...
    15 4
  • GrosJan
    mai grav pentru alonso e ca s-a prins monte ca daca massa are masina lui alonso zboara pe circuit. A cam inteles ca doar si-a batut cuie in talpa cu alonso.
    8 12
  • WTF...mesajul meu de mai sus de fapt nu-i al meu! am ajuns sa fiu si copiat? ciudat...

    Back to business, ma gandesc de scandal e in boxele Marussia acuma; cred ca Pic si-a luat bagajele si se muta inca de azi la Caterham...
    12 1
  • GrosJan
    reteta pentru ferraristi:
    bociti la noapte (trece mai repede asa), uitati de alonso si luati-o de la capat cu massa la anu'
    12 13
  • @GrosJan

    abereaza ce vrei si cat vrei la orce ora nu te opreste nimeni da mai fa din cand in cand si pauza si stergeti spumele de la gura....poti sta zilnic aici pe automarket sa arunci aberatii contra la adresa lui Alonso.....el linistit isi vede de treaba castiga se poate lauda cu 2 titluri mondiale....are un contract care linistit ii asigura intreaga viata....e pilot de formula 1.....tu pierdeti timpul pe aici si da la toata lumea lectii de balet pardon kart
    13 7
  • Nu's ce sa zic referitor la contractul ala " pe toata viata", sa nu uitam ca Schumi a adus celor de la Ferrari 5 titluri, infinit mai mult decat a reusit Alonso, dar italienii tot i-au fortat mana sa plece. Cine stie cum se schimba apele...
    A, daca vorbim de "contract care ii asigura banii de trai necesari lui Alonso pe toata viata", sunt de acord.
    8 1
  • Din păcate, noi, fanii Formulei 1, nu avem instrumentele necesare pentru a înțelege ceea ce vedem pe pistă. Coechipier cu Kimi, Massa părea cel puțin la fel de bun. În echipă cu Alonso, Massa e invizibil de atâtea ori. Pot înțelege să fie cu moralul la pământ, pot să înțeleg și că nu i se permite să lupte cu Alonso, dar logic ar fi să îl vedem regulat măcar la o poziție - două după Alonso.
    Chiar și așa, Ferrari, cea mai titrată echipă din F1, îl păstrează. Concluzia clară este că Massa face ceea ce Ferrari dorește ca el să facă. Doar că nouă nu ne este prea clar ce i se cere. Este posibil ca Massa să contribuie la succesul lui Alonso și altfel decât blocând adversarii sau cedându-i lui Alonso poziția? E posibil ca Alonso să aibă în Massa un pilot de teste, atât Vinerea și Sâmbata, cât și în timpul cursei?
    Să fim serioși, Ferrari nu s-au jenat să îl concedieze pe Alain Prost după câteva vorbe rele, care e șansa să îl păstreze pe Massa dacă rezultatele sale s-ar măsura doar în puncte?
    12 1
  • @ levier: E posibil tot ce-ai spus tu mai sus. Dealtfel, ce i se putea cere lui Massa, tragand linia dupa ce s-a-ncheiat sezonul?
    -s-a dat la o parte prin orice mavevra posibila din partea lui Alonso? da
    -a comentat el ceva la declaratiile, uneori umilitoare, a echipei fata de el? nu
    -a facut pe pilotul de teste? da
    -a adus suficiente puncte ca Ferrari sa incheie macar pe locul 2? da
    14 2
  • salut tuturor si a fost o cursa buna si spectaculoasa.vettel a castigat 3 titluri dar nu este la nivelul lui hamilton sau alonso desi poate e greu de crezut asa ceva.oare daca alonso sau hamilton aveau o masina la fel de performanta ca redbull cate titluri mai castiga vettel.eu cred ca niciunul. pacat ca s-a retras un mare campion ca schumacher dar nici el nu a fost la nivelul lui senna chiar daca are 7 titluri.senna a fost cel mai bun pilot de formula 1 din istorie fara doar si poate.
    8 9
  • @pif...greu de zis, aproape imposibil. Sa nu uitam ca in 1993 si 1994 Schumacher l-a batut si el pe Senna de cateva ori. Daca ar fi mai avut cativa ani de activitate impreuna, poate primeam un raspuns mai clar la intrebarea asta. Asa insa, ramane doar sa comparam doua legende, insa niciodata nu se va ajunge la un consens general.

    Cat despre Vettel si nivelul sau, iarasi greu de zis...cand va merge la o alta echipa, ne vom edifica pe deplin...deocamdata, anul viitor ne vom lamuri mai exact ce poate sa faca Hamilton cu o masina de mijlocul clasamentului.
    14 2
  • am citit mai toate comenturile ,iar acum vreau sa imi spun si eu umila mea parere.asa cum multi au spus deja a fost o cursa frumoasa cu de toate.a fost cam tot ce si a dorit ferrari ,dar nu a fost sa fie .consider ca vettel pe buna dreptate a iesit campion mondial,iar la alonso usor usor frustrarea devien din ce in ce mai mare de la an la an. sa nu uitam ca a venit cu santanderul si are deja 3 ani la ferrari si surprinzator pt mai toata lumea nu a castigat titlu.poate ca l a ajuns si pe el ghinionul ca a avut suficient noroc cand a castigat titluri cu renault.lui ii mergea totul struna ,iar kimi avea toate necazurile posibile.sper ca va aduce aminte cursa aia cand vreo 9 tururi inainte de final i a sarit roata lui kimi si a castigat alonso si de luptau amandoi la titlu.am observat foarte putini care l au criticat pe webber.webber din punctul meu de vedere a demonstrat inca o data daca mai era nevoie ca locul lui nu e la redbull ci mai degraba afara din formula 1.ce a vrut sa faca numai el stie ,ce a vrut sa demonstreze numai el stie dar atat el cat si massa din moment ce au aceeasi masina ca alonso si veteel si mereu la sfarsitul sezonului ajung in ipostaza de ai ajuta pe ei.massa s a luptat pt alonso in schimb webber ma mir cum de nu a intrat in vettel.kimi fabulos ,cum a reusit el sa faca faza aia cand s a blocat nu stiu pe unde))).kimi e un pilot aparte si un caracter aparte.daca va aduceti aminte cum l a evitat pe vettel in primele tururi si a iesit in decor ,si duelul perfect cu schumacer.sincer ,ca nu vreau sa va plictisesc ,alonso nu merita titlu,massa nu are ce cauta la ferrari are deja 10 si nu are un titlu ce o mai sucim ce scuze sa i mai gasim, am ajuns sa i facem statuie cand e si el mai rapid o data de 2 ori pe an comparativ cu alonso.webber parerea mea afara de la redbull si nu de acum ci de anul trecut trebuia dat afara ,iar in locul lui il puneam pe kimi altfel ar fi stat lucrurile.hamilton foarte rapid dar ghinionist ,uneori chiar el provocandu si ghinionul.un an frumos ,si cred ca in afara campionului vettel ,kimi ar trebui laudat venind dupa 2 ani de pauza ,la o echipa nu foarte performanta si totusi castigand locul 3 la general
    27 1
  • Daniele, uite un sfat din partea mea ca de la prieten la prieten. Pe cat de corecta e vorba aia "spune-mi cu cine esti prieten ca sa-ti spun ce vrei sa fi" pe atat e de corect sa-ti scriu "arata-mi ce persoane comenteaza si ce comenteaza pe acest site ca sa stiu cu ce ai dori tu sa te familiarizezi pe viitor". Daca ai fi un om cu capul pe umeri ai intelege deja ce vreau sa-ti zic si ti-ar fi deja putina jena ca pe site-ul tau se gasesc asa hal de oameni si asa hal de comentarii. Eu ti-as propune sa faci site-ul de asa natura incat numai cei ce si-au facut cont sa li se permita sa posteze aici si nu numai atat, transformandu-te intr-un criminolog sa alegi cu voia ta cine merita a fi respectat si cine trebuie sters din lista userilor ce posteaza aici. In felul asta site-ul asta ar arata urme serioase de seriozitate, nu ca acum cand eu unul il vad un site in care ideile exprimate, vocabularul si scopul lor pentru care au fost postate sunt leit asemanatoare celor ce provin de la rromi. Ce vad eu in prezent sub materialele publicate de tine seamana a ceva peste care trebuie sa pulverizezi pronto si sters, sau dezinfectant si aruncat la groapa de gunoi, sau sprei de gandaci/paienjeni dupa care dat cu matura ori cu aspiratorul si ce se aduna aruncat la gunoi... Nu vreau sa te simti jignit sau atacat pentru ca in halul asta caracterizez eu site-ul asta, ci o persoana sfatuita atata tot. Tu alegi, tu hotarasti. Numai bine!
    12 5
  • @ATM

    da....la faptul ca are un contract care ii asigura o viata linistita

    ma nerveaza unii care tin cu un anumit pilot si ii fac de rahat rivalii cum face domnu' Grosjan.....totusi sa incerce sa aiba putin caracter si sa arati respect omului chiar daca ti cu un alt pilot.....una e sa zici ca mai are noroc ca orcum in F1 fara noroc si sansa nu ajungi campion si alta e la fiecare comentariu sal faci de tot cacatu....de parca Alonso a ajuns asa la ferrari ca asa au vrut unii....a ajuns pt e un pilot de tot dublu campion ....uite de ex Massa a ajuns in 2006 la ferrari pt ca managerul sau e fiul lui Jean Todt.....nici eu nul prea agreez pe Hamilton ca pilot dar trebuie sa recunosc e un mare pilot e campion si merita respect de la orcine indiferent ca e fan Ferrari sau Mclaren sau Red Bull....
    13 3
  • Alonso a mai coborit putin in statistici,doar acele 2 titluri,il salta in fata unor piloti care,spun statisticile,sint mai virtuosi
    8 2
  • Din punctul asta de vedere, toti cei 24 de piloti merita respectul nostru. Nu numai cei din fata, ci si "codasii" sunt piloti cu un anume CV. Pana si Karthikeyan, de care toata lumea face misto, a avut victorii si prin Formula 3, prin Formula Nissan...nu e chiar asa unul luat de pe strada si aruncat intr-un HRT, totusi. Dar, in fine, pe un forum sunt intrucatva inerente si astfel de probleme.
    9 1
  • Felicitari lui Vettel pt.ca cu acest al 3-lea titlu consecutiv a intrat definitiv(nu cred ca va mai reusi cineva asa ceva la varsta lui) in istorie,este cel mai bun pilot de pe grila,felicitari si lui Alonso este unul dintre cei mai buni,felicitari si lui Ham mai ales pt cursa din America unde ne-a aratat cine este cu adevarat(Master of Disaster) ,Schumi la revedere si multumim,este o legenda vie,in rest numai bine la toata lumea si astept ca Vettel sa vina la Ferrari sa mai castige si ei un titlu la piloti probabil in 2015.Ciao
    10 2
  • Bun, acuma tragem lunie...la naiba, pana in martie o sa stam pe uscat. Ramane doar sa urmaresc stirle frugale despre completarile liniei de piloti (multe lucruri ramase in suspensie, totusi) si...pana in lansarile masinilor din ianuarie...pauza. Urasc perioada asta..
    18 0
  • tzigaie
    Vettel a depasit in turul 9 sub steag galben! Urmeaza sa se ia o decizie!

    http://www1.skysports.com/formula-1/news/12433/8282398/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=twitter
    1 6
  • Felicitari Vettel pentru campionat!
    Felicitari Alonso pentru lupta de la prima cursa pana in Brazilia!
    Felicitari Hulkenberg si Massa pentru cursa de astazi!
    Sper ca la anul sa avem un campionat cel putin la fel de frumos ca acesta
    11 0
  • E imposibil să comparăm un pilot dintr-o generație cu piloți din alte generații. Instrumentele cu care au luptat au fost inevitabil diferite, abilitățile de care au avut nevoie au fost și ele diferite. Într-o oarecare măsură, e ca și cum ai compara sportivi din discipline diferite.
    Mai important, generațiile ulterioare de piloți au repere în rezultatele obținute de predecesori, repere care funcționează ca un important stimulent. Istoria sporturilor arată în general că cei care stabilesc recorduri sunt deschizători de drumuri pentru generațiile următoare, contribuind la creșterea nivelului mediu al performanțelor în domeniu.
    În ceea ce privește confruntările directe pe circuit, sunt destui factori necunoscuți nouă care fac diferența între rezultatele piloților.
    Totuși, amintiți-vă cât de motivat era Senna în competiția cu Prost. Crede cineva că această competiție îl motiva la fel de mult pe Prost? Când a ajuns Senna în Formula 1, Prost era reperul. Ce putea fi mai motivant decât să îl bați pe Prost? Cât de natural o fi fost să stai cu ochii pe el, să analizezi tot ceea ce face și să încerci să faci mai bine (cum proceda Senna)? Și totuși, Prost a făcut față provocării cu brio.
    A plecat Prost. Ce a făcut Senna, când nu a mai avut la cine să se raporteze? Urmăriți în documentare modul în care căuta să-l țină aproape pe Prost. Crede cineva că putea fi pentru el la fel de motivantă competiția cu un copil (Schumacher)? Ce șanse ar fi avut Senna să scoată din el în 1994 ceea ce a scos în lupta cu Prost?
    Anul 2005. Au schimbat regulile jocului. Ce motivație avea Schumacher să se adapteze? Dorința de a bate un copil (Alonso)?
    Totuși, poate fi ales unul drept ”cel mai bun sportiv”? Dacă am defini o serie de criterii clare, aplicabile tuturor perioadelor, am putea.
    În opinia mea, Schumacher și-a pus în sertar secretul care îl facea deosebit încă din 2005. Prost a făcut-o prin 1991. Toți campionii o fac la un moment dat.
    Prost s-a întors în 1993 și a reușit să scoată din el suficient pentru a mai deveni odată campion (cu o mașină evident foarte performantă, dar și cu multă ostilitate din partea publicului). Poate că a avut de demonstrat mai mult decât avea un triplu campion mondial ”obișnuit”.
    Schumacher s-a întors în 2010, la o echipă cam lipsită de inspirație, care nu a reuși să se ridice din mediocritate. A luptat 3 ani. Poate că a avut de demonstrat mai mult decât avea un septuplu campion mondial ”obișnuit”.
    8 2
  • Eu propun drept criterii de evaluare a unui pilot:
    - numărul de campioni care s-au raportat la el, încercând să îl învingă pe pistă sau să îi depășească recordurile după retragerea sa;
    - numărul de fani pe care i-a inspirat.
    3 5
  • GrosJan
    mai djjupane, nu te-ai prins ca eu nu postez despre useri (decat daca ma provoaca). Cum nu-i respect? Doar ripostez daca am chef. despre piloti nu dau la nimeni socoteala ce scriu. Voi exagerati, e normal sa fac si eu bascalie de alfonzo, se mai compenseaza.

    Uite, iar a zis ca a dat 100%:
    http://www.youtube.com/watch?v=1F4W0R1Zr_8

    Massa ce sa mai zica, facea slalom ca sa nu-l depaseasca pe Alonso. S-a vazut ca Alonso nu e bun pe ploaie. Daca nu se buseau unii in fata nu prindea podium. Ca sa nu mai zic de Massa, care iar l-a asteptat. Massa e Sfantul Asteapta pe Alonso.
    Oricum a fost slab Alonso. A scapat si masina p-afara. Se vedea si onboard ca se chinuie. Voi confundati chinul cu 'pilotajul la maxim" si carisma cu talentul. De aici vi se trag toate deziluziile.

    Vettel a fost temperat de echipa. Altfel, intr-o cursa normala pentru el, lua tot la depasit. Nu castiga, dar il prindea pe alonso si il depasea.

    In concluzie, Alonso nu e cel mai bun pilot, asa ca, cu masina sau fara nu merita sa ia titlul in dauna altor piloti mai buni ca el. Poate ca nu e de nasul Ferrari locul 2, dar Alonso sa zica mersi pentru el. Sarumana lu Massa.
    9 14
  • bravo bai baieti....mie nu imi vine sa cred ce cursa am vazut...va spun sincer ca am inceput sa plang cand a urcat Massa pe podium, ce emotionat era. E un baiat de caracter..poate la anu ar trebui sa i se acorde si lui mai multe sanse. Astazi a vazut si Vettel cum e sa treci prin niste emotii uriase cand esti in mijlocul plutonului la start si oricand cineva te poate lovi....oricum, bravo lui! Bravo Alonso...gurile rele nu prea te inghit dar asta e, pe nicaieri nu gasesti numai lapte si miere. Voi ziceti ca Massa e mai bun ca el....poate o fi, cine stie.....dar Alonso face curse spectaculoase ( depasirea aceea cu Webber si Raikkonen parca in primul viraj e pffff..no comment). Si la starturi e...cel mai bun. Pacat de Hamilton, Hulkenberg. Toti pilotii m-au uluit astazi in afara de Rosberg, si cei din coada clasamentului...in rest....pacat ca e ultima cursa, da chiar si asa..e un final excelent.
    18 3
  • Alonso a concurat doar 18 curse din 20 si totusi a reusit sa duca lupta pana la capat.Stiu ca multi nu il plac pe Alonso dar pentru mine e unul dintre cei mai buni piloti din Formula 1.Fara cele 2 abandonuri provocate de Kimi si Grosjan el era campion.
    13 13
  • Daniel
    Dupa cum am spus si aseara, doar daca abandona Vettel se putea schimba ceva. Iar Alonso o sa mai devina campion cand o sa scape de Domenicani.
    As vrea sa-l pot felicita pe Vettel, dar la ce declaratii a dat nu face decat sa ne arate ca este departe de ceea ce ar treb sa reprezinte un campion: "Au încercat să folosească trucuri murdare"...no comment. O sa aflam adevarata lui valoare cand nu o sa-l mai aiba pe Adrian Newey.
    Felicitari Massa si Hulkenberg.
    Respect Schumi..
    3 7
  • @Shade

    in 1994 Schumacher a concurat in doar 12 din 16 etape si tot a castigat campionatul mondial, si nici n-a avut cea mai buna masina
    4 1
  • Cred c-am pierdut declaratia aia...nu stiu exact la ce se refera, pana la urma si Vettel l-a depasit pe Webber prin ordne de echipa. POate s-o fi referind la Austin...
    @shade - corect ce zici tu, daca Alonso nu era percutat de cei doi era campion. Dar la fel de bine Hamilton putea sa fie campion. Sa nu uitam c-a abandonat de 3 ori cand conducea un GP (Singapore, Abu Dhabi, Brazilia) basca o suita aproape incredibila de gafe ale echipei, la inceputul sezonului....Vettel poate ca a castigat campionatul, dar eu unul sunt de parere ca Hamilton a fost mult mai puternic anul asta decat o arata linia de clasament.
    2 3
  • @atm Ai dreptate si tu dar Alonso nu a avut probleme mecanice la masina pe cand Hamilton a avut probleme cu cutia de viteze si alte probleme si a abandonat.Alonso a avut abandonuri doar pentru ca au intrat alti in el gen Grosjan si Kimi.Si Vettel e pilot bun dar cred ca Alonso merita titlul anul asta dar asta e se intampla.
    5 7
  • Uitati declarati lui Vettel dupa cursa:
    "A fost un sezon dificil pentru noi atat pe pista, cat si in afara ei. Am fost si sus si jos dar am ramas corecti si asta a facut diferenta. Este mereu important sa fii fericit cu ceea ce vezi in oglinda. Nu exista niciun motiv sa fii fake sau sa incerci sa trisezi. A fost dificil pentru ca toata lumea a incercat totul in afara si pe pista.

    Nu sunt un sfant. Am facut greseli ca toti ceilalti, dar am fost crescut si invatat sa fiu onest" a spus Vettel. Culmea este ca zvonurile il dau pe Vettel chiar la Ferrari din 2014 cand ii expira contractul cu Red Bull
    Baiatul asta nu are rusine deloc ei au facut cu Webber ce au facut Ferrari cu Massa si sa declari asa ceva incredibil.Acum se vede cum spuneau si alti ca Vettel e un copil rasfatat.Sa-i fie rusine.
    3 9
  • shade.cum dracu i a provocat kimi accident lui alonso?si a schimbat pozitia de 15 mii de ori la start ,atunci cand sunt toti unul langa altul ,kimi chiar a iesit cu o parte afara sa nu l atinga.ce dracu trebuie sa opreasca kimi de tot ,sa zica treceti luminatia voastra alonso, ca eu sunt pe aici sa ma plimb nu sa ma intrec.in cazul grojan alonso nu are nicio vine ,nu inteleg ce tot il umflati asa.cel mai bun pe ploaie ,cel mai bun pe uscat ,cel mai bun cu o masina slaba de unde ma toate astea?pana la urma a acumulat 3 ani la ferari fara un titlu.ce tot o mai sucim si o invartim atat.i a subclasat redbul pe ferari ,iar aia acum traiesc doar din amintiri.toata ziua citesc ferrari cea mai buna echipa ,alonso cel mai bun pilot pai castigati ma daca tot sunteti cei mai buni.ei nu castiga nimic dar sunt scosi nr1.cum dracu vine asta?
    9 1
  • shade.am citit si ultimul tau coment referitor la vettel.nu sunt fan vettel sunt fan kimi.ceea cu tu spui acolo e dovada clara ca habar nu ai de formula 1.prietene daca vorbesti de webber ca pilot inseamna ca nu ai nicio treaba cu formula 1.daca webber era atat de bun pe cat spui tu sau lasi sa se inteleaga ,dea lungul campionatului ajungea in ipostaza in care el sa fie cel care se bate la titlu.pana cand sa ajung la redbull ,webber nu a castigat niciodata.prima cursa a castigat o prin 2009 daca nu ma insel si avea 30 ani.tinand cont ca vettel cu aceeasi masina castiga de 3 ori titlu de campion mondial si el niciodata spune totul despre webber.la fel si in cazul massa care are ani la ferrari si e in aceeasi ipostaza ca webber.daca va pricepeti cat de cat la formula 1 nu puteti sa veniti si sa spuneti ca astia 2 sunt piloti
    5 2
  • Hai sa lasam vrajeala deoparte nu sa miscat Alonso de 15 mii de ori cum zici tu.Kimi ia taiat cu aripa fata pneul spate deci asa ia provocat abandonul.
    3 7
  • Jolerto
    Felicitari Sebastian Vettel! Complimente Alonso pentru ca a reusit sa ramana in cursa pentru titlu pana la ultima cursa. Sincer imi pare rau pentru HAM ca pleaca de la MCL. Si nu in ultimul rand, bravo Kimi, pentru o pretentie exceptionala! FORZA FERRARI!
    2 2
  • Mai terminati fratilor cu abandonul lui Alonso provocat de Kimi. Ce vroiati sa faca, sa se dea la o parte ca trece maretia sa imparatul formulei 1, marele si neegalatul Alonso? Kimi era deja cu o roata in afara circuitului, in plus avea inca sanse matematice la titlu chiar si el cu caruta aia de Lotus. Totul are o limita oameni buni. In ultimele curse s-a vazut cum duce o lupta pe circuit Kimi; a se revedea lupta cu Schumacher de ieri. Cand va fi in stare si Alonso de asa ceva? Toti ceilalti trebuie sa aiba grija de el? Massa ca e coepier trebuie sa ii cedeze locul, sa il fereasca de atacurile celorlati, etc. iar ceilati piloti nu cumva sa-l sicaneze. Nu am nimic cu fanii lui, dar mai ganditi o data inainte sa vorbiti/scrieti. Stiu ca doare cand pierzi de o asa maniera si cand Ferrari face ce face in ultima vreme. Daca aveau atitudinea curenta pe vremea lui Kimi, betivanul cum va place sa-i spuneti era cel putin dublu campion mondial. Dar nah ... el nu are pretentii pentru coepier sa intre intr-un zid intentionat ca sa poata el castiga, etc.

    Pana una alta, felicitari RedBull&Co. pt ambele titluri si pentru atitudinea de pe pista.
    12 2
  • pinochio
    de unde si pana unde e mai merituos un pilot care are abandonuri in urma acrosajelor decat unul care are abandonuri tehnice. Plus ca ala cu abandonul tehnic conducea cursa.
    Eu cred ca de acrosaj se fac vinovati (in masura diferita) ambii piloti care se acroseaza. Cel cu abandonul tehnic nu are nicio vina.
    Poate ca nu e Vettel cel mai bun pilot (poate), dar Alonso nici atat. Daca Vettel nu merita, Alonso in niciun caz.
    7 4
  • minglo
    Alonso era supraestimat pentru ca era judecat prin raportare la Massa. Si nici nu admiteau cei care judecau ca daca Massa e slab din motive mai "delicate" se duce tot rationamentul de rapa. Exact asta s-a intamplat. Bine ca a iesit adevarul la iveala. Alonso stie el de ce vrea sa fie coechipier doar cu piloti alesi de el pe spranceana ...
    4 2
  • real value
    Sebastian05
    la 25.11.2012, 20:43Felicitari lui Sebastian Vettel pentru al treilea titlu mondial ! Respect lui Michael Schumacher ! Si va rog eu incetati cu Vettel norocos , voi desteptilot tocmai ati zis ca el a fost norocos pentru ca a avut atat de putin de suferit monopstul, asta dupa ce a fost ultimul in cursa ... sau de ce Webber nu face cat face Vettel, simplu pentru ca in unele cazuri atat poate ... sincer imi pare rau de Felipe, se vede clar ca este mai rapid si ca poate isi si doreste mai mult si ... degeaba ! Dupa cum va spuneam mai demult Sebastian Vettel LEGEND

    Cel mai bun comentariu cu exceptiile:

    Vettel nu este o legenda, el nu este un campion, masina redbull si Newey sunt acei 2 campioni anul asta plus cadoul facut de cele 2 crash-uri ale lui Alonso in cele 2 curse la start.

    Alonso(completarea mea) nu este pt mine un campion mondial adevarat pentru micile magarii care le-a facut cu echipa pt puncte

    Felipe este mai rapid ca Alonso adevarat.

    Schumi : am fost foarte mare fan al lui(pana la magariile cu Barichello: (Todt: let Michael pass for the championship)

    Remember Jim Clark : cum ar trebui sa fie un campion
    3 3
  • Sebastian Vettel campion. Ce mai zice-ti voi ca ar fi meritat Alonso este egal cu zero. VETTEL CEL MAI TARE
    10 9
  • Felicitari campionului!

    Alonso a fost foarte aproape , dar nu a avut noroc.
    5 0
  • deci dupa parerea lui shade kimi nu a facut nimic sa previna atunci impactul cu alonso si singurul lui gand a fost de a taia cauciucul lui alonso...,asa cum si acum in ultima cursa doar ghinionul a facut sa nu intre in vettel nu ca l a avitat el...nu stiu la ce curse se uita lumea dar clar ne uitam la acceasi cursa dar o vedem diferit.si eu sunt fan kimi cum altii sunt alonso dar asta nu inseamna ca trebuie sa vedem numai drept.grojan e vinovat total dar kimi nu
    5 0
  • Bravo Alonso,ai luptat pana la capat.Soarta a ales sa ai din nou un mare ghinion,dar nu-i problema devi si mai puternic si cine are cap vede ca esti cel mai bun pilot dintre toti.Vetel poate ca a castigat din nou,cu noroc,cu tehnica si un inginer exceptional,da nu cu talent sau nu numai.
    3 9
  • Bmwaurelio
    Cel mai bun pilot sebastian Vettel a reusit maximul in ultima cursa,a dat dovada de mare campion care este.
    3 1
  • ahaha. Alonso cel mai "bun". De fapt Kova e cel mai bun, dar are ghinioane. Principalul lui ghinion e ca Rbr au masina mai buna. Alt ghinion este ca si Ferrari au masina mai buna.
    5 0
  • cea mai buna masina da cel mai bun pilot? nu, doar circumstantele
    redbul a devenit ce era fierari in epoca ms- cei mai multi bani bagati=titluri mondiale, simplu.
    asa pare, ca au un avans tehnologic foarte mare si restul sunt de caruta- cam ciudatele telecomenzi. pare similara povestea din pacate
    1 1
  • in ultimul timp ferrari si mclaren tineau pasul cu rbr. Nici vorba de mare avans tehnologic. Massa castiga cel putin o cursa cu "caruta" lui Alonso. Poate ca Vettel nu e cel mai bun pilot dar asta nu inseamna ca este Alonso. Cel putin massa il bate. Speram ca s-au linistit fanii in privinta "masini slabe" a lui alfonzo, dar nuu, eu o tin lunga ..
    1 0
  • Red Bul Vettel Horner Newey departe de concurenta.Mai putin Webber cel mai bun locotenet.Dar Vettel a demonstrat ca poate recupera o multime de puncte. 4victorii la rand si Alonso nici 2 la rand .Rusinica Fernando.In Abu Dhabi a demonstrat ca nu conteaza de pe ce loc pleci ,la fel si acum deci VETTEL 100%,ALONSO 0%
    2 1

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru