Topul salariilor din Formula 1 în sezonul 2012

De Daniel Popescu
Publicat Vineri, 04.05.2012
Fernando Alonso câştigă la Ferrari aproape aceeaşi sumă de bani pe care o obţin împreună Lewis Hamilton şi Jenson Button la McLaren.

Publicaţia franceză Sportune a publicat vineri un clasament neoficial al salariilor din Formula 1, care confirmă încă o dată importanţa pe care Fernando Alonso o are în cadrul Scuderiei Ferrari.

Echipa îl răsplăteşte pe dublul campion mondial cu un salariu de 30 de milioane de euro, în timp ce coechipierul său Felipe Massa obţine doar 10 milioane de euro.

Una dintre concluziile topului este că Alonso câştigă aproape dublu comparativ cu piloţii echipei McLaren, în condiţiile în care Lewis Hamilton şi Jenson Button primesc câte 16 milioane de euro din partea echipei britanice.

În schimb, surprinde salariul relativ mic pe care îl are dublul campion mondial Sebastian Vettel: doar 10 milioane de euro, aceeaşi sumă de bani pe care o primeşte şi coechipierul său Mark Webber.

Şi mai surprinzător este însă faptul că Nico Rosberg are un salariu mai mare la Mercedes decât Michael Schumacher: 10 milioane de euro comparativ cu cele "numai" 8 milioane de euro primite de septuplul campion mondial.

În ciuda sumelor mari primite de piloţii de top, aproape jumătate din grila de start primeşte cel mult un milion de euro.

Cel mai mic salariu îl are francezul Charles Pic la Marussia, care primeşte doar 150.000 de euro, deşi contribuie cu câteva milioane de euro la bugetul echipei.

Iată lista completă a salariilor din sezonul 2012, conform datelor publicate de Sportune:

Pilot Echipa Salariu*
Fernando Alonso Ferrari 30
Lewis Hamilton McLaren 16
Jenson Button McLaren 16
Sebastian Vettel Red Bull 10
Mark Webber Red Bull 10
Felipe Massa Ferrari 10
Nico Rosberg Mercedes 10
Michael Schumacher Mercedes 8
Kimi Raikkonen Lotus 5
Heikki Kovalainen Caterham 4
Timo Glock Marussia 3
Kamui Kobayashi Sauber 1
Romain Grosjean Lotus 1
Nico Hulkenberg Force India 0.5
Sergio Perez Sauber 0.5
Vitaly Petrov Caterham 0.5
Pedro de la Rosa HRT 0.5
Jean-Eric Vergne Toro Rosso 0.4
Daniel Ricciardo Toro Rosso 0.4
Pastor Maldonado Williams 0.4
Bruno Senna Williams 0.25
Narain Karthikeyan HRT 0.25
Paul di Resta Force India 0.2
Charles Pic Marussia 0.15

* Salariile sunt exprimate in milioane de euro

Via | Sportune

Comentarii (9)

  • greu de crezut ca di resta e in coada... a fost debutantul anului anul trecut
    10 5
  • La cat "rahat" o fost obligat Webber sa inghita la RedBull sunt surprins ca primeste numai 10 milioane.
    18 16
  • schumi
    hm
    nu cred ca o revista poate sa aibe info confid din toate contr pilotilor, probabil ca in mare sunt adevarate da vezi ce zice si f1.info
    5 1
  • Alonso
    Prin banii pe care-i primeste este o recunoastere a sa ca fiind cel mai complet pilot de pe grila
    19 12
  • ceva interesant
    daca e posibil mai dorim asemenea articole ..este interesant sa aflam cit mai multe din spatele culiselor..........nota 10**
    7 1
  • ar fi interesant sa stim si ce masini si motociclete personale au pilotii... atat cele pe care le conduc pt ca sunt obligati de contracte... cat si cele pe care le au pt sufletul lor
    2 1
  • mobius
    RBR confirma promiscuitatea in care se scalda
    Faptul ca Alonso primeste atat, este nu numai o recunoastere a faptului ca este cel mai bun pilot de pe grila, ci si a faptului ca nici un alt pilot de pe grila nu facea ce a facut Alonso pentru Ferrari. Este al treilea an de cand Ferrari este acolo unde este datorita lui Alonso (Massa, pilot cu pretentii si in 2008 chiar castigator al unui MP, eu il consider pe Massa castigator in acel an), nu a adus in acesti trei ani nici macar un sfert din punctele echipei. In alta ordine de idei articolul este binevenit si interesant (felicitari Daniel), in special in privinta salariilor celor de la RBR. Daca dupa doua CM castigate (daca am inteles bine raportul este pentru salariile din 2012), Vettel are acelasi salariu cu Webber, asta nu spune altceva decat ca Webber, dupa ce si-a speriat coechipierul si echipa in 2010, a primit salariul mentionat cu conditia sa renunte la lupta pentru titlu si sa-l ajute pe Vettel sa castige de ambele dati, probabil ca si Vettel a fost de acord cu egalarea salariilor in schimbul celor doua titluri. Personal mi se pare ca tot aranjamentul este de o josnicie fara margini. In concluzie, Alonso a negociat un salariu de la inceput cu echipa, salariu pentru care munceste cinstit si daca ar fi sa ne raportam la Massa primeste chiar putin.
    3 12
  • ii urez zeului Alonso
    la fel cum spune desteptul de mai sus, DATORITA LUI ALONSO Ferrari este ACOLO UNDE ESTE !!! sper ca situatia sa ramana la fel sa nu si-o ia baiatu in cap (fara titluri mondiale si alte prostii, nu e in stare)
    7 1
  • dubfire
    @mobius
    sa vobesti de promiscuitate la RBR si sa faci comparatia cu Ferrari, e cel putin hilar....Ferrari a inventat "pilotul capra" in F1
    2 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru