VIDEO: 25 de ani de la prima victorie a lui Ayrton Senna in Formula 1

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 21.04.2010
Automarket va ofera inregistrarea integrala a Marelui Premiu al Portugaliei din 1985, care a consemnat prima victorie din cariera lui Ayrton Senna.

Formula 1 aniverseaza astazi 25 de ani de la prima victorie obtinuta de Ayrton Senna in cea mai importanta competitie a sporturilor cu motor.

Evenimentul, petrecut pe circuitul de la Estoril in 21 aprilie 1985, a ramas in istorie atat datorita performantei pilotului brazilian, cat mai ales prin prisma modului in care aceasta a fost obtinuta.

Senna a fost unul dintre cei numai 9 piloti care au trecut linia de sosire a Marelui Premiu al Portugaliei la capatul a doua ore de pilotaj epuizante pe o ploaie torentiala, in contextul in care notiunea de Safety Car era inexistenta in acea epoca.

ISTORIA PRIMEI VICTORII A LUI AYRTON SENNA IN FORMULA 1

CUM A INCEPUT TOTUL

Senna s-a prezentat la Marele Premiu al Portugaliei din 1985 la numai doua saptamani dupa dezamagirea traita in tara sa natala la debutul pentru Lotus: abandon in Marele Premiu al Brazilei din cauza unor defectiuni tehnice la motor. Problemele au continuat insa si in Portugalia, fiind obligat sa foloseasca monopostul de rezerva in antrenamente din cauza unor defectiuni la ambreiaj.

Cu toate acestea, Senna a impresionat in calificari si a obtinut pole position-ul pentru Marele Premiu al Portugaliei, timpul sau fiind cu peste patru zecimi de secunda mai bun decat cel al lui Alain Prost, aflat la volanul unui McLaren. A fost, de altfel, primul pole position din cariera lui Senna.

CURSA MAGNIFICA DE LE ESTORIL

Cu numai cateva minute inainte de start, ploaia si-a facut aparitia pe circuitul de la Estoril.

Senna avea insa sa-si demonstreze din plin abilitatile in astfel de conditii si a condus fara emotii plutonul in prima parte a cursei, in timp ce numerosi rivali au fost nevoiti sa abandoneze din cauza pistei umede sau a defectiunilor tehnice. La jumatatea cursei, ploaia a devenit torentiala si a provocat o noua serie de abandonuri, numeroase ramasite ale monoposturilor ramanand pe circuit.

A VRUT SA OPREASCA CURSA!

In acea epoca, notiunea de Safety Car era inexistenta, astfel ca pilotii au continuat sa concureze in conditii vitrege la turatie maxima. In mod incredibil, chiar daca a ramas lider, Senna a facut semne disperate catre organizatori sa opreasca cursa din cauza conditiilor periculoase. Din fericire, comisarii de cursa nu l-au ascultat, astfel ca Senna a fost capabil sa-si continue marsul spre prima victorie din cariera.

Doar 9 piloti au trecut linia de sosire, in contextul in care printre cei care au abandonat s-au numarat Riccardo Patrese, Gerhard Berger, Keke Rosberg, Nelson Piquet, Alain Prost sau Niki Lauda.

Mai mult decat atat, Senna a triumfat la Estoril la capatul unei curse de doua ore dupa ce a plecat din pole position, a stabilit cel mai bun timp in cursa si a fost lider in fiecare tur al acestui Mare Premiu. Brazilianul a terminat cu un avans de peste un minut in fata ocupantului locul 2 si la un tur in fata pilotului care a complet podiumul!

CURSA DE LA ESTORIL PRIN OCHII LUI AYRTON SENNA

Iata ce avea sa spuna Ayrton Senna la multi ani dupa Marele Premiu al Portugaliei din 1985:

“Marele pericol a fost reprezentat de conditiile care se schimbau tot timpul.

Uneori ploaia a fost foarte puternica, alteori nu. Nu vedeam nimic in urma mea. A fost dificil chiar si sa mentin monopostul pe linia dreapta si cu siguranta cursa ar fi trebuit oprita. O data am fost aproape sa pierd volanul in fata pit-urilor, la fel ca Prost, si am fost norocos sa raman pe drum".

"Oamenii cred ca nu am facut nicio greseala, dar nu este adevarat. Nici nu am idee de cate ori am iesit de pe pista! O data am avut toate cele patru roti pe iarba, dar masina a revenit pe circuit. Mai tarziu, oamenii mi-au spus ca victoria de la Donington Park din 1993 a fost cea mai mare performnata personala. In niciun caz! Am avut tractiune controlata, nu am facut nicio greseala reala, dar monopostul era mult mai usor de pilotat. Cu siguranta a fost o victorie buna, dar comparativ cu Estoril 1985 nu a fost nimic, pe bune”.

Iata inregistrarea integrala a Marelui Premiu al Portugaliei din 1985, care a consemnat prima victorie din cariera lui Ayrton Senna:

Comentarii (10)

  • Bravo Automarket!
    merita... R.I.P.
    4 4
  • pe atunci nu foloseau acceasi metoda folosita azi pentru a incalzi pneurile in turul de formare ...
    4 0
  • comparatii
    As compara aceasta victorie cu cea obtinuta de Schumacher la Barcelona-1996, sau chiar cu cea a lui J.Stewart de la Nurburgring 1968(pt. cunoscatori).
    6 4
  • PS
    Daca doriti sa urmariti cea mai interesanta cursa pe ploaie din acea epoca va recomand Monaco 1984(Steffan Beloff plecat din coada grilei prinzandu-i din urma pe Senna si Prost, inainte de oprirea cursei din motive de securitate).
    6 0
  • Antipaticul
    RIP A.Senna.Cel mai nesuferit si slab campion mondial de F 1.Parerea mea !
    8 28
  • ala rau
    @flavius
    Flavius, argumenteaza te rog. De ce nesuferit? Si slab din ce punct de vedere? Hai sa-ti spun ce cred eu: nu era nesuferit pt ca din start nu era asa de arogant precum marii campioni din ziua de azi - te las sa asezi tu ghilimelele unde crezi in fraza anterioara. Slab? Fizic nu era slab ca doar era pilot de F1 si nu luptator de sumo. Si stapanea foarte bine tehnica pilotajului. Si lucra bine in echipa cu mecanicii, oferind informatii utile pt imbunatatirea setarilor....
    8 6
  • ...
    un tribut adus Magicianului...frumos
    3 6
  • @ ala rau
    frumos punctat! bravo! trebuia sa mai adaugi ceva! Honda NSX! masinuta asta era facuta "la indicatiile" lui A.S.... daca nu ma insel, inca mai alearga pe circuit, iar premiile castigate de Honda cu aceasta masina... @ Flavius: ARGUMENTE LA CEEA CE AI SPUS???
    1 6
  • Mihail
    @bernd
    sau cursa din Australia din 1991 , cursa desfasurata pe ploaie torentiala, castigata de Senna.
    Un duel fantastic intre Nigel Mansell si Ayrton Senna.

    PS: cursele din anii 1950 sunt mult mai interesante :),
    cele de pe celebrul Nordschelife.
    bafta mare 2all.
    1 2
  • Argumente
    Insusi moartea dobitokului ,produsa exclusiv din vina sa,lucru dovedit si la para-recurs.In plus de asta ar fi si stilul de condus nesimtit,numai la intimidare.Un rahat, ce si-a facut de ras predecesorul Emerson Fittipaldi care avea o parere execrabila despre nemernic.
    5 4

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru