Controversa finalului de sezon: l-a depăşit Vettel pe Kobayashi sub steaguri galbene?

de Daniel Popescu
Luni, 26.11.2012
Newsletter Eşti curios de ceea ce se întâmplă în lumea auto? Îţi trimitem ştirile zilei direct pe e-mail.
Comisarii de cursă de la Interlagos afirmă că Sebastian Vettel l-a depăşit pe Kamui Kobayashi în turul 9 sub drapel galben, însă FIA insistă că manevra este regulamentară.

Sebastian Vettel a cucerit duminică al treilea titlu mondial consecutiv în Formula 1, la capătul unei curse spectaculoase de recuperare în care, deşi coborâse până pe 22 la finalul primului tur, a reuşit să ajungă pe opt după numai şapte tururi.

Totuşi, manevra prin care l-a depăşit pe Kamui Kobayashi în turul nouă a născut o controversă majoră la finalul evenimentului, întrucât aparent aceasta a avut loc sub steaguri galbene.

Imaginile difuzate de postul britanic de televiziune SkySports arată că pe finalul turului de pistă pe marginea circuitului erau aprinse LED-urile galbene, dar în acelaşi timp erau fluturate şi steagurile galben-roşu, care avertizează piloţii să conducă prudent din cauza pistei alunecoase. În acel moment, Vettel era chiar în spatele lui Kobayashi şi pregătea atacul.

Steagurile galbene arata in turul 9
Steagul galben-rosu avertizeaza pilotii ca pista este alunecoasa

După numai câteva viraje este însă afişat un LED de culoare verde, care simbolizează că în acea zonă de circuit piloţii pot concura la capacitate maximă.

In aceasta zona este afisat steagul verde

Imediat după trecerea de acest viraj, Vettel a început manevra de depăşire asupra lui Kobayashi, care a fost însă completată exact în dreptul unui LED de culoare galbenă, care simboliza interzicerea depăşirilor pe acea porţiune a circuitului.

Depasirea a avut loc, aparent, sub steag galben

Potrivit lui Martin Brundle, comentatorul postului SkySports, comisarii de cursă au ajuns la concluzia că depăşirea lui Vettel nu a fost regulamentară, întrucât a avut loc sub steag galben.

"Am vorbit cu Gary Connolly, unul dintre comisarii de cursă, iar el mi-a confirmat că în zona respectivă existau panouri galben-roşii", a declarat Brundle.

Cu toate acestea, Vettel nu a fost nici măcar investigat oficial de comisarii de cursă după ce reprezentanţii FIA au considerat că depăşirea a fost perfect regulamentară. În cazul în care ar fi fost găsit vinovat de încălcarea regulamentului, Vettel ar fi putut pierde titlul mondial în favoarea lui Fernando Alonso.

OPINIA AUTOMARKET

Urmareste Automarket
Chiar dacă pe parcursul turului au fost "fluturate" steaguri galbene, afişarea unui steag verde pe circuit chiar înainte de depăşirea efectuată de Vettel poate reprezenta o scuză pentru campionul mondial, care a considerat că a trecut de zona în care depăşirile sunt interzise.
În plus, nu este exclus ca germanul să nu fi văzut noul steag galben de la finalul turului, fiind concentrat asupra manevrei de depăşire în dauna lui Kobayashi.

Totuşi, faptul că depăşirea controversată a lui Vettel asupra lui Kobayashi a ieşit la iveală abia la finalul cursei poate conduce la numeroase speculaţii privind implicarea FIA în acest caz, întrucât în astfel de situaţii comisarii anunţă o investigaţie în cel mult câteva minute de la producerea incidentului.

Situaţia a fost complicată şi de intrarea lui Kobayashi la boxe imediat după ce a fost depăşit, astfel că Vettel nu ar fi avut posibilitatea să-i cedeze voluntar poziţia în cazul în care echipa sau FIA l-ar fi informat că manevra a fost neregulamentară.

Via SkySports

Comentarii (28)

  • desi sunt fan ferrari, acum ar fi prea de tot sa piarda vettel titlul. si daca bine tin eu minte, in acea perioada s-au aprins ledurile galbene din cauza debriurilor care se aflau tocmai in cealalta parte a circuitului. eu povestesc din ceea ce am vazut la tv (sa nu inteleaga mai marii comentatori care au aparut pe acest site ca am vazut imaginile din camera de comanda FIA)
    25 4
  • Daca e vinovat sa plateasca.
    15 18
  • Nu vreau sa-mi imaginez ce s-ar fi intamplat sa fie penalizat Vettel pentru depasire pe steag galben, probabil Alonso castiga titlul si comentatorii de pe site sigur spuneau cum Ferrari s-au implicat in penalizarea lui Vettel. Sincer mai bine ca nu l-a penalizat nimeni, cred ca daia nu s-au luat masuri ar fi fost cam naspa sa il penalizeze.
    11 3
  • Eu zic ca comisarii s-au abtinut si la faptul ca monopostul lui Vettel era pericol public, tineti minte cand s-a desprins o bucata din el si era sa faca victime. Dar fiind vb de titlu o penalizare ar fi facut ca lucrurile sa sara in aer
    11 1
  • Si ce daca e Vettel el nu trebuie sa respecte regurile.
    22 11
  • bbrunes
    Cred ca ne-am obisnuit cu totii ca Vettel sa scape de astfel de penalizari, mai ales cand in joc era insusi titlul mondial. Insa da, ar fi fost frumos sa plateasca, in conditiile in care, daca ar fi fost altcineva in locul sau, alta echipa in joc, probabll ca respectivul ar fi pierdut imediat p[ozitia si, implicit, titlul, insa este vorba de RBR, ceea ce nu face decat sincer sa influenteze reputatia de "presupus cel mai bun pilot" a lui Vettel.
    18 13
  • @shade. este adevarat. toata lumea trebuie sa respecte regulile, dar daca tot vor sa penalizeze trebuiau sa o faca in timpul cursei, deaia zic, acum as naspa sa-l penalizeze pentru un incident petrecut in turul 9. ps: lasa ca a fost vettel penalizat de senna:))
    19 2
  • deci untr un cuvant deaia nu a iesit alonso campion mondial ca a depasit vettel sub steag galben.
    13 8
  • mda. chiar si alonso a zis o vorba mare: "acest campionat nu a fost pierdut in cursa de la interlagos"
    18 0
  • Daca a depasit pe steag galben trebuia penalizat in timpul cursei nu dupa.
    12 3
  • mda.....si pe parcursul cursei Vettel tot asupra lui Kobayashi a avut o depasire riscanta cand la scos de pe circuit pe japonez care a revenit totusi da manevra a fost cam exagerata
    6 5
  • Sa stiti ca comisari sunt si ei oameni si poate au gresit cu steagurile ,ba verde ,ba galben avand in vedere ce fel de cursa a fost cu multe evenimente,si probabil de aia nu au dat penalizare in timpul cursei,si in plus atunci nu erau debriuri pe portiunea aceea de circuit.Asa ca hai sa fim oameni si sa intelegem ca nu a fost o situatie periculoasa,ci o depasire normala.atat
    5 8
  • ferrari 2012
    Vettel trebuie penalizat.Dar nu din cauza lu vettel a pierdut alonso titlul si din cea a lui grojean
    4 7
  • pinochio
    lui maldonadi i-au dat drive through degeaba. Era in fata lui Alonso.
    10 2
  • pinochio
    si verde si galben. Cand s-a angajat in depasire era verde. Im momentul ei hopa galben. E o nesincronizare ce tine de organizarea cursei. Nu este vina lui Vettel.
    11 0
  • @pinochio
    Bai nu era Maldonado si Hulkenberg care nu schimbase pneurile si a fost prin oricum de Alonso si a facut drive throught pt ca la lovit pe Hamilton.
    2 1
  • pinochio
    da, era Hulk nu maldonado. Spuneam ca i-a dat degeaba pentru ca era un incident de cursa si atat. A fost prins de Alonso pentru ca a iesit si el de pe circuit. Intra, schimba si nu mai era prins. Hulk era in frunte cu Ham si Button, Alo era departe iin spate.
    2 2
  • legea-i lege
    Nu e naspa deloc sa se aplice regulamentul. Mai bine mai tarziu decat niciodata - asa e o vorba in popor.
    Cand s-a angajat in depasire era galben. Pe verde era in spatele monopostului la mai bine de 2M. Te angajezi in depasire atunci cand esti langa monopostul din lateral, nu cand stai in spatele sau.
    Pe noi, fanii motorsportului, nu ne intereseaza ca acei comisari sunt si eu oameni. Sunt platiti ca sa nu greseasca, iar daca au gresit sa repare greseala facuta. Aia primesc o gramada de bani, si noi ca prostii stam sa inghitim gogosi de genul "sunt si ei oameni...".
    In Formula 1 s-au vazut o gramada de penalizari dupa terminarea cursei. Nu cred ca cei de la Ferrari vor ramane cu mainile in san. E trist ca o echipa precum Ferrari sa cada prada acestor jocuri de culise ale comisarilor si ale baietilor de la RBR. Urat din partea comisarilor de cursa.
    2 5
  • Pe portiunea in care a depasit nu erau debriuri sau situatii periculoase asa ca greseala este a comisarilor de cursa pentru ca nu sau sincronizat cu semafoarele si ar trebui sa plateasca cine a gresit,adica comisarii.Si nu mai stergeti comentariile care nu va convin ,fiti barbati.
    4 1
  • andrey_1293
    Precum unii de mai sus, consider ca in aceasta depasire Vettel nu are nicio vina. In virajul de dinainte de depasire, panoul cu steagul verde a fost aratat pilotilor, iar acesta era situat foarte aproape de pista, deci era foarte vizibil. In momentul in care Vettel a ajuns in dreptul lui Kobayashi, lateral-spate de acesta, pe panou era afisata culoarea galbena, care era tocmai de partea cealalta a pistei. Exista si posibilitatea ca Vettel sa nu fi vazut steagul deoarece era concentrat pe depasire, plus ca intre panou si Vettel era Kobayashi, care i-a obturat privirea. Oricum am lua-o acum, nu ar fi corect ca Vettel sa mai fie penalizat. Trebuia sa se intample asta in timpul cursei, era abia turul 9, iar penalizarile care se fac dupa cursa, se dau deoarece pilotul vinovat nu a avut timp sa efectueze penalizarea in timpul cursei, savarsind fapta cu cateva tururi inainte de final. Chiar sa zicem ca a gresit si e vinovat, Vettel a fost penalizat aiurea in Italia, cand a fost depasit de Alonso, in conditiile in care in 2011 a fost exact acelasi scenariu doar ca era ordinea inversa. Atunci macar Vettel a avut c**** sa treaca pe iarba de Alonso, in schimb Fernando a cerut imediat penalizare prin radio pentru ca nu sa dat la o parte Vettel din fata lui. In toate conditiile favorabile Ferrari, Vettel a castigat, a demonstrat cu aceasta cursa (daca mai trebuia sa faca asta), ca titlul trebuie sa fie al lui. Iar fanii Ferrari, trebuie sa fiti suparati pe Grosjean nu pe Vettel. Numai bine. Sa vina 2013!!!!
    5 1
  • andrey_1293
    Precum unii de mai sus, consider ca in aceasta depasire Vettel nu are nicio vina. In virajul de dinainte de depasire, panoul cu steagul verde a fost aratat pilotilor, iar acesta era situat foarte aproape de pista, deci era foarte vizibil. In momentul in care Vettel a ajuns in dreptul lui Kobayashi, lateral-spate de acesta, pe panou era afisata culoarea galbena, care era tocmai de partea cealalta a pistei. Exista si posibilitatea ca Vettel sa nu fi vazut steagul deoarece era concentrat pe depasire, plus ca intre panou si Vettel era Kobayashi, care i-a obturat privirea. Oricum am lua-o acum, nu ar fi corect ca Vettel sa mai fie penalizat. Trebuia sa se intample asta in timpul cursei, era abia turul 9, iar penalizarile care se fac dupa cursa, se dau deoarece pilotul vinovat nu a avut timp sa efectueze penalizarea in timpul cursei, savarsind fapta cu cateva tururi inainte de final. Chiar sa zicem ca a gresit si e vinovat, Vettel a fost penalizat aiurea in Italia, cand a fost depasit de Alonso, in conditiile in care in 2011 a fost exact acelasi scenariu doar ca era ordinea inversa. Atunci macar Vettel a avut c**** sa treaca pe iarba de Alonso, in schimb Fernando a cerut imediat penalizare prin radio pentru ca nu sa dat la o parte Vettel din fata lui. In toate conditiile favorabile Ferrari, Vettel a castigat, a demonstrat cu aceasta cursa (daca mai trebuia sa faca asta), ca titlul trebuie sa fie al lui. Iar fanii Ferrari, trebuie sa fiti suparati pe Grosjean nu pe Vettel. Numai bine. Sa vina 2013!!!!
    3 1
  • In ceea ce priveste aceasta "controversa", cel mai bine ar trebui studiat regulamentul http://www.fia.com/resources/documents/1653003624__Appendix_H_a.pdf la alineatul 4.1.2. lit b si c. La b) avem steaguri galbene ce trebuiesc fluturate si deci NO overtaking, iar cele galbene cu rosu scrie clar la litera c), MOTIOLESS, iar din ce vad in aceste poze si mai ales in videoclipul de pe skysports acele lumini unde s-a efectuat depasirea (care par cam orange) erau motionless (pana sa efectueze depasirea inaintea semnalului verde erau lumini galbene intermitente). Daca erau steaguri galbene de ce nu palpaiau acele lumini asa cum spune regulamentul (de asta am presupus ca erau galbene cu rosu)?? Astept si alte pareri....
    In ceea ce priveste incidentul cu Senna e dificil de zis cred deoarece parerile sunt oarecum impartite.... din videoclip se vede ca vettel era in fata lui senna iar acesta din urma trebuia sa cedeze, dar in acelasi timp si vettel ar fi trebuit sa lase loc pt ca oricum urma viraj de dreapta....daca tineti minte niste faze asemanatoare au fost si in abu dhabi cu webber(bn, fara accident) cand la fel a iesit in decor de 2 ori pt ca s-a atins cu cineva (nu mai stiu exact cu cine) dar s-a considerat incedent de cursa. O faza asemanatoare tot in abu dhabi a fost intre vettel si button iar daca nu ceda button, vettel era lovit si era oarecum cam aceeasi situatie cu ce a fost acuma......oricum greu de luat o decizie.
    3 1
  • Lasati comentatori astea nazdravani, dece nu anuntat atunci, si nu dupa dova zile. si la digi 24 comentatori numa nu plangeau, ca nu ia foc monopostul lu Vettel, ca nui sare alternatorul,ca nu vine ploaia, daca venea ploia laAlonzo nui venea ploaia...
    1 2
  • Q:pana la urma cine e vinovat de cimele revolutiei din 1989?
    R: Nu se stie, si acum e oricum tarziu sa analizam.

    Asa si pt Vettel; daca nu s-au luat masuri imediat in timpul cursei, de ce mai se vorbeste acum? Sa taca din gura si altadata sa fie mai vigilenti in cursa comisarii respectivi.
    2 0
  • Proba video spune tot.
    Cautati pe net "post race" de la Sky Sports cu analiza incidentului.
    Deja cand a inceput depasirea, in fata lui Vettel erau aprinse LED-urile galbene, Kamui probabil de asta s-a retras pe exteriorul curbei. Vettel il depaseste dupa primul semnal galben.
    Depasire pe "steag galben" urmata de .... musamalizare.
    Ce nu inteleg este de ce se baga FIA in treaba comisarilor ?
    Schimba asta cumva soarta titlului ? Poate da, poate nu.
    Dar regulamentul este facut pentru a fi respectat si nu incalcat.
    altair19
    Incidentul lui Vettel cu Senna e discutabil. Asta e ca si la fotbal, dupa o faza sa vezi daca a fost sau nu offside. Nu i-a lasat lui lui Bruno, a taiat curba si l-a scos din concurs. Dar faoptul ca jumatate din monopostul lui Senna era deja linga monopostul lui Seb se vede doar in reluare. Vettel a mai avut unul asemanator spre sfarsitul cursei cu Kamui caruia iarasi nu i-a lasat loc, norocul lui Seb a fost ca japonezul a iesit de pe carosabil. Ambele puteau fi investigate de comisarii de cursa. Nu a fost asa.
    1 1
  • Iata si proba video (de data asta de pe net)
    Cei de la automarket puteti eventual edita articoul cu proba video.
    Vettel overtakes Kobayashi with Yellow Flag | GP Brasil 2012
    http://www.youtube.com/watch?v=7752-X9xKno&feature=player_embedded
    Mai clar de atat nu cred ca se poate !
    Inregistrarea contine doar depasirea lui Kamui nu si restrictiile anterioare.
    0 1
  • ARIZONA
    Dovada ca RBr este ajutata!:https://www.facebook.com/photo.php?fbid=496652463699346&set=a.443615692336357.104730.443606685670591&type=1&theater
    0 1
  • Ce se antampla daca pe Vettel al depasia ori care pilot pe galben? va raspund eu ere foarte penalizat
    0 0

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru