Red Bull şi Mercedes ar putea părăsi FOTA!

De Daniel Popescu
Publicat Miercuri, 12.10.2011
Red Bull Racing şi Mercedes GP analizează posibilitatea de a părăsi FOTA în urma acuzaţiilor că au încălcat acordul pentru reducerea costurilor, potrivit presei italiene.

Controversele legate de bugetul utilizat de Red Bull Racing în sezonul 2010 al Formulei 1 riscă să aibă ca efect un conflict major între echipe care ar putea duce inclusiv la destrămarea Formula One Teams' Association (FOTA).

Situaţia s-a complicat suplimentar după ce Mercedes GP a derulat un amplu program de recrutare de personal pe parcursul acestui sezon, existând deja voci care critică strategia constructorului german. Conflictele ar putea determina cele două echipe să se retragă din FOTA, potrivit unui amplu reportaj realizat de publicaţia italiană Omnicorse

Red Bull, "ofensată" de depăşirea bugetului maxim

Potrivit sursei citate, reprezentaţii FOTA se vor reuni la sfârşitul săptămânii la Seul pentru a discuta despre modul în care Red Bull Racing a respectat anul trecut Resource Restriction Agreement (RRA, acordul pentru reducerea costurilor).

Echipa a negat vehement că a cheltuit mai mulţi bani decât o permite RRA după ce compania Capgemini a realizat un audit în acest sens şi ar putea lua decizia de a părăsi FOTA sub pretextul că se simte "ofensată" de acuzaţiile primite. Prin această strategie, echipa lui Dietrich Mateschitz ar evita elegant un nou control financiar care să clarifice această problemă.

Mercedes GP, investiţii majore pentru a reveni în top

De cealaltă parte, Mercedes GP a intrat în atenţia rivalilor după recrutarea lui Aldo Costa şi Geoff Willis, pe lângă numeroase alte poziţii pe care le-a scos la concurs pe site-ul său oficial. Omnicourse susţine că germanii au făcut investiţii majore pentru a lupta alături de Red Bull, Ferrari şi McLaren în sezonul următor, în condiţiile în care constructorul de la Stuttgart nu poate accepta poziţia a patra în clasamentul constructorilor.

Încălcarea RRA nu este pedepsită în niciun fel

RRA este un acord de tip "gentlemen's agreement", astfel că încălcarea acestuia nu are niciun fel de efect asupra echipei respective. O destrămare a FOTA ar afecta însă major interesele echipelor, mai ales că Acordul Concorde expiră la sfârşitul sezonului 2012.

În prezent, FOTA face presiuni pentru ca echipele să primească 75% din drepturile TV în loc de 50% cât primesc în prezent, însă dispariţia FOTA ar îngreuna semnificativ negocierile cu Bernie Ecclestone şi FIA.

Via | Omnicorse

Comentarii (0)

Adauga un comentariu

Automarket nu este responsabil pentru acuratetea informatiilor din comentariile postate de cititori. Ne rezervam dreptul de a selecta comentariile.
cod
Greu de citit? Regenerare cod
Intrebari & Raspunsuri Close
Inchide notificarea pentru